İnternet cafelerde eğlence vergisi

merhaba,
belediye eğlence vergisi adı altında internet cafemizden 549 YTL tutarında bir vergi almak için ödeme emri verdi bugün fakat bildiğim kadarıyla internet cafeler böyle bir vergiyi ödemekle mükellef değiller.Beni bu konuda aydınlatabilecek ve ne yapmam gerektiğini söyleyebilecek biri varsa sevinirim.
Teşekkürler

Re: İnternet cafelerde eğlence vergisi

Merhaba ben internet ve playstation cafe işletiyorum ruhsatımda internet cafe ve playstation eglence salonu diye geçmektedir.Şimdi belediye bizden eglence vergisi talep etmektedir bu yasalmıdır değilmidir ne yapmamız gerekmektedir saygılarıma.

Cevap: Re: İnternet cafelerde eğlence vergisi

Merhaba, ben internet kafe işletiyorum. Konu oldukça eski olduğundan bilen arkadaşlar varsa yardımcı olmalarını rica ediyorum. Bugün bana da 2010 yılı ile ilgili eğlence vergisinin ödenmemiş olduğuna dair bir yazı geldi ve belgede 7 gün içinde belediyeye beyanname vermem gerektiğini ya da konuda görüşmek üzere belediyedeki genel tahakkuk servisine başvurmak gerektiği yazılmış. Burada açılmış olan konuda bizlerin böyle bir vergi ödeme yükümlülüğümüzün olmadığı söylenmiş. Ama sitede konu açılalı aradan 4 yıl geçmiş, bu süre zarfında bu kanunda bir değişiklik oldu mu ? Bizler bugün internet kafeler olarak bu vergiyi ödemekle mükellef miyiz acaba ?

Cevap: Re: İnternet cafelerde eğlence vergisi

Hayır kanun hala aynı sizden haksız yere eğlence vergisi istiyorlar. Limited şirket mi yoksa şahıs işletmesi mi?

Cevap: İnternet cafelerde eğlence vergisi

Selçuk Bey beni aydınlattığınız için size çok teşekkür ederim. Kafe benim üzerime yani şahıs üzerine, şirket değil. Pazartesi belediyeye gidip durumu izah etmeye çalışacağım o zaman. Olmazsa sanırım avukata başvurmam gerekecek. Ya da başka bir yol var mı izleyebileceğim ? Bu arada farkeden birşey oluyor mu şirket ya da şahıs üzerine olunca eğlence vergisinde ?

Yok. Şirketlerde .... İnş. Ticaret Gıda gibi bir sürü ünvan oluyor o yüzden internet kafe olduğunu farkedememiş olabilirler diyecektim.

Merhabalar. Sormak istediğim sadece playstation kafe  işletiyorum, kafe şahıs üzerinedir. Belediye 2010 da aldığı bir karara göre 2010 yılından bu yana olan borçlarımı torba yasa çerçevesinde yapılandırmam için bana bir mektup yollamış. 
Ekdede bunun bilgilendirme olduğu( benim bu uygulamadan mektup gelene kadar haberdar olmayışım bana şu an bildirilmesindendir) ödemediğim takdirde içra işlemleri ile karşılaşacağımı yazmışlar. 
Diğer benim gibi aynı iş ile uğraşan arkadaşlarıma sorduğumdada onların dikkate alıp ödemediklerini şu ana kadar bir şey olmadığını söylediler. Başlık altında yazılanları dikkatlice okudum ama son arkadaş durumunun ne olduğuna dahir birşey yazmadığı için bu başlığı tekrar açmak gereği duydum. Şu an ne yapmalıyım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

bende aynı konudan dertliyim..playstation cafe sahibiyim..internetten sorgulattım yaklaşık 1500 tl eğlence vergisi gözüküyor..biz bu vergiye tabimiyiz yoksa sadece işnternet cafecilermi muaf

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
SAYI : B.07.1.GİB.0.66/6624-187 063761 17/0/2007 
KONU :
İlgi:Tarihsiz dilekçeniz. 
İlgide kayıtlı dilekçenizde, internet kafelerin eğlence vergisinden istisna tutulduğu belirtilerek play station oyun salonlarının da söz konusu vergiden istisna tutulması talep edildiği anlaşılmakta olup konu hakkında Başkanlığımız görüşü aşağıda açıklanmıştır. 
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 17 nci maddesinde, belediye sınırları ile mücavir alanlar içinde yer alan eğlence işletmelerinin faaliyetlerinin eğlence vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 
Aynı Kanunun istisna ve muaflıklara ilişkin 19 uncu maddesinin (5) numaralı bendinde, bira, alkollü içki içilmeyen, satılmayan ve ruhsatnamelerde kahvehane, kıraathane, çayhane ve çay ocakları olduğu belirtilen yerler eğlence vergisinden istisna tutulmuş ancak, atari, oyun makinası ve bilgisayar oyunlarının oynatıldığı salonlarla ilgili bir istisna hükmüne yer verilmemiştir.
Ayrıca, 2/3/2005 tarihli ve BGK-1/2005-1 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu Sirküleri/1 ile, ruhsatnamelerinde “internet kafe” yazılı yerlerin Kanunun istisnalara ilişkin 19/5 inci maddesi hükümleri içerisinde değerlendirilerek, eğlence vergisi ile yükümlü tutulmamaları gerektiği belirtilmiştir. 
Anılan Kanunun 20 nci maddesinin (3) numaralı bendi ile, biletle girilmesi zorunlu olmayan bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare dansing, bilardo ve masa futbolu salonları gibi eğlence yerlerinden işin mahiyetine göre çalışılan her gün için belediye meclislerince takdir edilecek miktarda eğlence vergisi alınacağı hükme bağlanmış ve madde metninde eğlence yerleri geniş kapsamlı tanımlanarak maddede sayılanlar dışında kalan benzer yerler de eğlence vergisi kapsamına alınmıştır. 
Bu nedenle, eğlence mahiyetinde olan atari, oyun makinası ve bilgisayar oyunlarının oynatıldığı play station oyun salonlarının işleticilerinden 21 inci maddenin (III) numaralı bendinde belirtilen miktarlarda ve 22 nci maddedeki usul ve esaslara göre eğlence vergisi alınması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Mürsel Ali KAPLAN
Başkan a 
Gelir İdaresi Daire Başkanı
anlaşıldığı üzere internet kafe yazanlar(ruhsat) ödemiyor, play s. yazanlar ödüyor