Ev sahibinin exper yapılan evin satışından cayması
Merhaba değerli hukukçular ben bir evin sahibiyle her konuda anlaştım tapu resmini gönderdi açık adresini msjla yolladı kredi başvurusunu yapıp exper ücretini ödedik ertesi gün experitiz şirketi satıcıdan onay alıp eve gidip eve değer biçti. 2 gün sonra satıcı evi satmaktan caydi anlasmamimiza rağmen kendi caydiğinin ispatı olarak telefon konusması ses kaydında var. Ben exper ücretinin zararını istiyorum sadece. Exper zararını ve mahkeme masraflarını bu sahısa ödetebilirmiyim.
Cevap: Ev sahibinin exper yapılan evin satışından cayması
Türk Medeni Kanunu m. 706: “Taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerin geçerli olması, resmî şekilde düzenlenmiş bulunmalarına bağlıdır.”
2644 sayılı Tapu Kanununun 26. maddesi taşınmaz satışları için tapu sicil muhafız ya da memurlarını yetkili kılmışken, 1512 sayılı Noterlik Kanununun 60/3 ve 89. maddeleri taşınmaz satış vaadi sözleşmelerinin noterlerce düzenleme şeklinde (resen) yapılacağı kuralını getirmiştir.
Geçerli bir taşınmaz satış vaadi sözleşmesi olmadığı için zararınızın karşılanması için açacağınız davayı kazanmanız zor görünüyor.