-
Mirastan ıskat
Merhabalar,
Aile ilişkileri karmaşık birisi olarak siz saygıdeğer forum üyelerine iki sorum bulunuyor,
Birinci sorum; Babamın vefatından sonra evlilik dışı bir çocuğu daha olduğunu öğrendim ve kendisiyle hiç tanışmadım. Ben şu anda bekarım ve çocuğum yok. Ayrıca anne-baba ortak kardeşlerim var, annem ise hala hayatta. Ben mirasımdan hiç tanımadığım yarım kardeşimi mahrum bırakmak ve mirasımdan sadece annem ve anne-baba ortak kardeşlerimin pay almasını istiyorum. Bu işlem için noterde hazırlayacağım bir vasiyetname yeterli olur mu yoksa dava mı açmalıyım?
İkinci sorum ise, Babamın vefatından sonra borçları dolayısıyla reddi miras yapmıştım. Baba tarafından dedem kısa süre önce vefat etti ayrıca iki amcam var. Dedem ile ilişkilerimiz gayet iyi idi, aile bağlarımız hiç kopmamıştı ve hatta aynı evde yaşıyorduk. Dedemin mirasından hak iddia edebilir miyim?
Zaman ayırdığınız için teşekkürler.
-
Cevap: Mirastan ıskat
1. Kardeşlerin saklı payı olmadığı için kardeşlerin mirasçı olmadığı bir vasiyetname düzenlenmesi uygundur.
2. Siz önce babanız vefat ettiyse, dedenizin mirasçısı oldunuz. Babanızın mirasını reddetmeniz veya dedeniz/amcalarınızla ilişkiniz payınıza düşen mirası almanıza engel değildir. (Babanız yaşasaydı ne miras alacaksa, bu pay babanızın tüm çocuklarına eşit olarak paylaştırılır.)