Dul Aylığı Alan Bayanın Şahsına Ait Emekliliği ile ilgili
Annem geçen yılın başında Bağ-Kur'dan emekli olup aylığını almaya başlamıştı. Rahmetli Babamdan da 2009 yılından itibaren dul aylığı alıyor. Fakat geçen günlerde Dul aylığı %75'ten %50ye düştü. Bu konuyu birden fazla SGK temsilciliğile görüştüm. Farklı görüşler dile geldi. Benim de araştırmalarımda %75 alması gerektiğini tespit ettim. Ayrıca fazla ödenen tutarın tahsili için de SGK yazı yolladı. Sonuç olarak %75 olması gerekmiyor mu? Ayrıca bu fazla ödenen tutar 4/1 oranında hemen bu ay kesilmeye başlayacak mı? Değerli görüşlerinizi bekliyorum...
Cevap: Dul Aylığı Alan Bayanın Şahsına Ait Emekliliği ile ilgili
Alıntı:
turkopat rumuzlu üyeden alıntı
Annem geçen yılın başında Bağ-Kur'dan emekli olup aylığını almaya başlamıştı. Rahmetli Babamdan da 2009 yılından itibaren dul aylığı alıyor. Fakat geçen günlerde Dul aylığı %75'ten %50ye düştü. Bu konuyu birden fazla SGK temsilciliğile görüştüm. Farklı görüşler dile geldi. Benim de araştırmalarımda %75 alması gerektiğini tespit ettim. Ayrıca fazla ödenen tutarın tahsili için de SGK yazı yolladı. Sonuç olarak %75 olması gerekmiyor mu? Ayrıca bu fazla ödenen tutar 4/1 oranında hemen bu ay kesilmeye başlayacak mı? Değerli görüşlerinizi bekliyorum...
'' MADDE 34- Ölen sigortalının 33 üncü madde hükümlerine göre hesaplanacak aylığının;
a) (DeğiĢik: 17/4/2008-5754/21 md.) Dul eşine % 50'si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e)
bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75'i,
Çalışırken veya kendi emekliliği nedeniyle maaş almaya başladığında %75 olmaması gerekiyor.