İhtar mı ? İcra davası mı ?
Değerli arkadaşlarım hepinize merhabalar,
01.01.2013 te Ortaköy'de kiraya verdiğimiz bi evimiz var.Kontrat 1 yıllıktı ve ödemeleri düzenli olduğu için yeni kontrat yapma gereği hissetmedik.Otomatik olarak kontrat uzadı ve son 1 yıldır ödemeleri sürekli gecikiyor.Kontratta ödeme tarihi açıkça her ayın 1-3 ü arası diye belirtilmiştir. Ve hiçbir zaman bu süre içinde kira yatmadı.
Mesela bu ay yatması gereken kira ayın 21'i olmasına rağmen hala yatmadı.Ortaköy gibi bi yerde ortalama kiralar 2000 TL iken 1200 TL'ye oturuyorlar ve buna rağmen bu duruma düşürmeleri gerçekten can sıkıcı.Ben de oturduğum yere oradan gelen kira ile kiramı ödüyorum ve inanılmaz zor durumda kalıyorum. Az önce notere gidip ihtar çektim fakat bundan sonra nasıl adımlar atmam gerekiyor.
Ayrıca şöyle sıkıntılı bir durum var. Evi ilk kiralayan abimdi ve kira ona yatıyordu.Fakat sonrasında sözlü olarak kirayı bana yatırmalarını istedim ve 1 yıldır kira bana yatmaya başladı ve ilginçtir ki sözleşme imzaladığımız kişiden değil sürekli başkası tarafından kira yattı(Yeğeni). Ben az önce sözleşme imzaladığımız kişiye fakat benim adıma olan ihtarı çektim. bu ihtarı annesi veya eşi alırsa tebliğ edilmiş sayılır mı ? İş yeri adresine gönderseydim daha mı doğru olurdu ? ihtarı kendi adımla değil de abim adına mı yapsaydım ? İhtarın tebliğ edilememesi sonucunda nasıl hukuki sorumluluk doğar ? Örnek 13 ile dava açmak daha mantıklı bir seçim miydi ? Ya da başka yöntemler ?
Son olarak ve en çok cevaplanmasını istediğim konu da şu. 01.01.2013 tarihinde yapılan sözleşme yenilenmediği takdirde süresiz olarak mı uzar yoksa 1 yıllık mı ? Yani ben 01.01.2016 dan önce bu kişilerin tahliyesini isteyebilir miyim ?
Şimdiden hepinize çok teşekkür ederim..
İhtar örneği aşağıdaki gibi
http://i.hizliresim.com/3AOJo0.jpg
http://i.hizliresim.com/B8Og8M.jpg
Cevap: İhtar mı ? İcra davası mı ?
Yardımcı olabilecek kimse yok mu arkadaşlar ?
Kira Sözleşmesi, sözlü olarak yapıldığı için İhtar çekmenizi, akabinde İcra Takibi yapmanız oldukça yerinde olacaktır. Zira aranızdaki Sözleşme yazılı değil, şayet yazılı olsaydı direkt İcra Takibi(Zaman yönünden.) açmanız yerinde olacaktı.
Telefon açıp '' Alo sevgili kiracı, kirayı bu aralar çok geciktiriyorsunuz hayırdır ?'' diye sormakta fayda var, ama o noter senin bu noter benim gezmek daha bir heyecanlı ve masraflı mı oluyor diye düşündüm bir an..
Öncelikle cevaplar için teşekkürler,
Alıntı:
ayberk_08 rumuzlu üyeden alıntı
Kira Sözleşmesi, sözlü olarak yapıldığı için İhtar çekmenizi, akabinde İcra Takibi yapmanız oldukça yerinde olacaktır. Zira aranızdaki Sözleşme yazılı değil, şayet yazılı olsaydı direkt İcra Takibi(Zaman yönünden.) açmanız yerinde olacaktı.
Kira sözleşmemiz yazılı fakat süresi dolduğu için sözlü mü oluyor ? İhtarnameyi çektiğimi zaten belirtmiştim. Bir kere ihtar çekmek yeterli mi ?Bir de kira sözleşmesini 01.01.2013 tarihinde 1 yıllık olarak imzaladık. Yenileme yapmadık. 01.01.2017 tarihinde koşulsuz çıkarabilir miyim ? Yoksa süresiz olarak mı uzuyor ?
Alıntı:
haylahop rumuzlu üyeden alıntı
Telefon açıp '' Alo sevgili kiracı, kirayı bu aralar çok geciktiriyorsunuz hayırdır ?'' diye sormakta fayda var, ama o noter senin bu noter benim gezmek daha bir heyecanlı ve masraflı mı oluyor diye düşündüm bir an..
Keşke telefonları açsa artık telefonları da açmıyor ki ? İnanılmaz zor durumda bırakıyorlar.İlk noter ziyaretimizi yaptık zaten.
Hem ihtar hem de icra. Bir kira dönemi boyunca iki haklı ihtara dayalı tahliye davası da açılabilir.
Ancak konuşmakta yarar vardır. İlk yıl sorunsuz ödediğine göre eğer geliri sabit, maaşlı birisi değilse işleri iyi gitmediğinden ödeyemiyor olabilir. Yani belki kötü niyeti yoktur. Elbette bu durum sizin sorununuz değildir.
Alıntı:
Hakkarili Arzuhalci rumuzlu üyeden alıntı
Hem ihtar hem de icra. Bir kira dönemi boyunca iki haklı ihtara dayalı tahliye davası da açılabilir.
Ancak konuşmakta yarar vardır. İlk yıl sorunsuz ödediğine göre eğer geliri sabit, maaşlı birisi değilse işleri iyi gitmediğinden ödeyemiyor olabilir. Yani belki kötü niyeti yoktur. Elbette bu durum sizin sorununuz değildir.
Öncelikle cevabınız için teşekkürler. Eve gittiğimizde tamam hallederiz diye geçiştiriyor. Ardından telefonlarıma cevap vermiyor. Bir şey söylese sıkışığım falan dese anlarım ama onu da demiyor. O yüzden bende ilk ihtarnamemi çektim.
Kira dönemi sonunda derken, kira kontratı 1 yıllıktı fakat uzatmadık. 01.01.2013 tarihinde yapılan sözleşme otomatik olarak uzadı. Şu anda kira dönemi sonu 01.01.2017 mi ? Peki ben kira dönemi sonlandığı için de tahliye isteyebilir miyim ? Yoksa her türlü icra takibi yapmam mı gerekiyor ?
Ayrıca ikinci haklı ihtarname için 30 gün mü beklemem gerekiyor ? Ekim 3'ten sonra kirayı ödemezse tekrar ihtarname çekebilir miyim ? sonuçta o ayın kirası da ödenmemiş olacak.
Kontratı yenilemeye gerek yoktur. Kiracı tahliye edeceğini bildirmemişse bitimden itibaren ayrı müddet ile uzar.
Kontrat süresinin bitmesini tahliye nedeni olarak göstererek tahliye davası açamazsınız.
Bu durumda sizin son kira döneminiz 01.01.2016 - 01.01.2017 arası. İki haklı ihtarın bu tarihler arasında çekilmiş olması şart.
Bir aylık ödememe ya da gecikme için sadece bir ihtar hakkınız var. Yukarıda belirttiğim kira dönemi içinde ikinci haklı ihtarı da çekerseniz bu artık tahliye nedenidir.
Ayrıca icra takibi yapmak için beklemenizi gerektirir bir durum söz konusu değil, hemen başlatabilirsiniz.
Alıntı:
Hakkarili Arzuhalci rumuzlu üyeden alıntı
Kontratı yenilemeye gerek yoktur. Kiracı tahliye edeceğini bildirmemişse bitimden itibaren ayrı müddet ile uzar.
Kontrat süresinin bitmesini tahliye nedeni olarak göstererek tahliye davası açamazsınız.
Bu durumda sizin son kira döneminiz 01.01.2016 - 01.01.2017 arası. İki haklı ihtarın bu tarihler arasında çekilmiş olması şart.
Bir aylık ödememe ya da gecikme için sadece bir ihtar hakkınız var. Yukarıda belirttiğim kira dönemi içinde ikinci haklı ihtarı da çekerseniz bu artık tahliye nedenidir.
Ayrıca icra takibi yapmak için beklemenizi gerektirir bir durum söz konusu değil, hemen başlatabilirsiniz.
Cevabınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim..
Ben bir aylık ödememe için değil önümüzdeki ay muhtemelen yine gecikecek ve ayın 3 üne kadar yatırmayacaklar. Önümüzdeki ay için de ayrı ihtar çekeceğim ve iki ayrı haklı ihtar çekmiş olacağım ardından tebliğ edildiğine dair imza aldıktan sonra sanırım hemen tahliye ve alacak davası açabileceğim..
Ben açıkçası artık evden çıkmalarını istiyorum. Az önce yine aradım yine açmadı.
İcra takibini 10 gün sonra ikinci ihtarı çektince başlatacağım. Bu durumda artık tahliye olmamaları için bir durum kalmaz sanırım.
Öncelikle yukarıda tekrar okuduğumda gördüğüm sorunuza cevap vereyim; Kontrat tek seferlik değil, süresiz olarak uzar.
Kontratta ödeme zamanı ayın 1-3 arası olarak gösterildiğine göre kiracınız ayın 4 ünde temerrüde düşmüş sayılır ve bu tarihten itibaren ihtarname çekebilirsiniz. Bu durumda artık tahliye kararı verilecektir.
Böyle bir dava çok uzun sürmez. Dava dilekçenize eldeki tüm delilleri eklemeniz sürecini kısaltacaktır. Bir avukatla çalışmakta da yarar olabilir. Kolay gelsin.