Site otoparkından çalınan motosiklet.
Merhaba, herkese hayırlı bayramlar.
Benim bir sorum olacak vereceğiniz cevap için şimdiden çok teşekkür ederim. 8 eylül 2016 gecesi sitemizin otoparkından motosikletim çalındı. Durumu hemen karakola bildirip rapor tutuldu. Ancak sitemiz otopark kapısı bozuk olduğu için sürekli açık vaziyette, ayrıca güvenlik görevlisi ve kamera bulunmuyor. Motosikletim kilidi kırılmak suretiyle çalınmıştır. Ben site yönetimini mahkemeye vermek ve zararımın karşılanmasını talep etmek istiyorum. Davanın seyri ve sonucu hakkında bilgi verebilirseniz çok mennun olurum, iyi günler.
Cevap: Site otoparkından çalınan motosiklet.
Kiracı mısınız ev sahibi mi?
Kiraladığınızda kamera ve güvenlik görevlisi var mıydı? Kapı sağlam mıydı?
Hayır şenol bey 13 yıldır ikamet etmekteyim ve bu zamana kadar güvenlik görevlisi yada kamera olmadı. Otopark kapısı defalarca tamir edilmesine rağmen sürekli bozuk ve açık, hırsızlığa çok müsait bir otopark.
Kamerası ve güvenliği 13 yıldır yoksa, şimdi neden yok diye dava etmek isterseniz bir sonuç alabileceğiniz kanaatinde değilim.
Kamera yada güvenlik yok ama kapı sürekli açık. Sizce otopark kapısının kapalı olması gerekmez mi? Eğer kapalı olsaydı motosikletim çalınmazdı diye düşünüyorum.
Siz güvenliğe ve/veya güvenlik kamerasına ücret ödeyen bir site sakini olsaydınız onlar çalışmasaydı ''ben bunlara ücret ödüyorum ve bunlar çalışmıyor/yoklar mağdur oldum'' diyebilir, ispatta edebilseydiniz bir sonuç alabilirdiniz.Ancak hırsızı bırakıp o an(hırsızlık anında) açık olup olmadığını ispat dahi edemeyeceğiniz(kamera yok) bir kapıya dayanıp suçu olduğu gibi siteye veya yönetime atamazsınız.
Kapı hep açık, bütün site sakinleri bu duruma şahit. Yani ben mahkemeye kapının açık olduğunu şahitlerle ispat edemez miyim?
Yani bunun hırsızlık sırasında açık olup olmaması önemli.Tam o sırada buna gören şahit varsa mahkemede dinlenebilir ancak bu olsa dahi kapının tek sorumlu olması esas sorumlu ve suçlu hırsızın hiç işin içinde olmaması pek akla yatkın olmaz.Avukatsız sonuç almak şöyle dursun hangi mahkemeye dava açılacağı dahi bilinmezken davanın kaybı durumunda avukat masrafı, dava ve bilirkişi masraflarının size kalacağını da(ihtimal ikinci el mütevazi bir motosiklet parası)iyi değerlendirmenizi tavsiye ederim.