Borçlunun vefatı durumunda Kredi borcunun sigorta şirketi tarafından ödenmesi hk.
merhaba, size bir şey danışmak istiyorum. Babam garanti bankasından kredi çekmiş. Kredi tutarına istinaden de garanti emeklilikten hayat sigortası yapılmış. Babam temmuz ayında vefat etti. Durumu bankaya bildirdiğimizde sigorta şirketinin vermiş olduğu cevap: biz Sadece kalan tutarı öderiz, banka borcunu kapatırız. Sormak istediğim hayat sigortasının teminatı 5000. Kalan borç 3700. Bu durumda sigorta şirketinin banka borcunu kapatıp kalanı da Kanuni mirasçılarına vermesi gerekmez mi? Sigorta şirketine bu durumu bildirdiğimizde size herhangi bir ödeme yapamayız demekte. Böyle bir hakları var mıdır? Nasıl bir yol izlemeliyiz?
Cevap: Borçlunun vefatı durumunda Kredi borcunun sigorta şirketi tarafından ödenmesi hk.
Yargı kararlarında belirtildiği üzere sigorta bir zenginleşme aracı değildir.Bu kapsamda teminat her ne kadar üst sınırdan verilecek olsa da sigortanın ödeyeceği kısım sizin zararınız kadar olur.Eğer bu sigorta olmamış olsaydı babanızın çektiği kredi sebebiyle sizin uğrayacağınız zarar miktarı ne kadar olacaktı?5.000 TL mi yoksa 3.700 TL mi? Zarardan fazlasının tazmini ne sigorta hukuku ne de tazminat hukuku ilkeleri çerçevesinde mümkün değildir.
Cevap: Borçlunun vefatı durumunda Kredi borcunun sigorta şirketi tarafından ödenmesi hk.
Sigorta poliçesini incelerseniz görebilirsiniz,
sigorta azalan teminatlı kredi sigortasıdır muhtemelen, bu durumda da vefat sonrası kalan kredi borcu kadar bankaya ödeme yapılır.
Alıntı:
Cortexiphan rumuzlu üyeden alıntı
Yargı kararlarında belirtildiği üzere sigorta bir zenginleşme aracı değildir.Bu kapsamda teminat her ne kadar üst sınırdan verilecek olsa da sigortanın ödeyeceği kısım sizin zararınız kadar olur.Eğer bu sigorta olmamış olsaydı babanızın çektiği kredi sebebiyle sizin uğrayacağınız zarar miktarı ne kadar olacaktı?5.000 TL mi yoksa 3.700 TL mi? Zarardan fazlasının tazmini ne sigorta hukuku ne de tazminat hukuku ilkeleri çerçevesinde mümkün değildir.
Merhaba, 1300 tl ile kimsenin zenginleşebileceğini düşünmüyorum. Benim burda öğrenmek istediğim teminat 5000 tl ilken sigorta şirketinin kalan borcu öderiz ancak diyebilmesi durumu.. İnsanlar buraya bilgi almak için soru soruyorlar. Riva ederim bilmeden hitamlarda bulunmayınız. İyi günler!
- - - Updated - - -
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Sigorta poliçesini incelerseniz görebilirsiniz,
sigorta azalan teminatlı kredi sigortasıdır muhtemelen, bu durumda da vefat sonrası kalan kredi borcu kadar bankaya ödeme yapılır.
Teşekkür ediyorum Erdoğan bey cevapladığınız ve aydınlattığınız için. Bu durumda sigorta şirketinden poliçeyi istemek kalıyor bana.
Zenginleşme yasağı ilkesi Yargıtay'ın koymuş olduğu bir kıstasdır.Nitekim zenginleşme yasağı ifadesinden anlaşılan bu miktar ele geçince ihya olma şeklinde değildir.1 TL bile olsa haklı olmayan yere bu miktar ödenirse zenginleşme olur.Sebepsiz zenginleşme diye bir dava türü bu yüzden vardır.
Oncelikle başız sagolsun..benimde ayni durum başıma geldi babam vefat edince kredisi vardi ziraat bankta hayat sigortasi vardi.bankadan 10000 tl kredi cekmis babam su an hatirlamiyorum rakami ama ana para+faizi ne tutuyosa olimitte hayat sigortasi yapilmis..banka krediyi tamamen odedi..ayrica babamin odedigi kadar kredi taksitlerinin tamamini bize iade ettiler...bundan haric garanti banktan babama ben olmezden 5-6 yil once 50000 tl teminatli hayat sigortasi yaptirmistim.her yil kredi kartindan kesilmis prim ucreti.50000tl parayida aldik garantiden hic sorun yasatmadilar.garanti bu konularda iyi calisan bir banka sorun yasatmaz.bankadaki memular tam konuya hakki m olamiyabiliyor.bence siz musteri hizmetlerini arayip sorun.sozlesme yoksa elinizde bankadan sozlesmeyi isteyin..