ödenmiş senede icra takibi
İyi geceler arkadaşlar. Ödenmiş bulunan senetimiz var. Ödendiğini de banka kanalıyla dekont olarak ispata hazırız. Senedi verdiğimiz kişi ödendiğini bildiği halde senedi başkasına ciro ettirmesi TCK 156.maddeye girer mi? Bedelsiz senet kullanma suçu... Bunun için savcılığa suç duyurusunda bulunmak icap eder mi?
İcra hukuk mahkemesine borca itiraz dilekçesini yarına vereceğiz. Fakat alacaklı 3. bir kişi. Yani aslında senedi verdiğimiz kişi a şahsına ciro ettiriyor; a şahsı da b şahsına ciro ettiriyor. Şimdi b şahsı alacaklı; üçümüz borçlu. Ben asıl alacaklıya ödediğimi dekontla ispat ettiğimde sorumluluğum kalkar mı?
Teşekkür ederim.
Cevap: ödenmiş senede icra takibi
Senet ödendiği vakit para verilir senet alınır.Siz ödemeyi yaparken açıklamaya bir şey yazmadıysanız bu daha önce elden alınmış borcun ödemesi olarak değerlendirilir ve senetle ilişkilendirilmez.Senet gibi kıymetli evrakın ödenmesine rağmen karşı tarafta bırakılmayacağı da düşünülürse işiniz kolay görünmüyor.
Hatta ödemeyi yaparken açıklamaya bir şeyler yazmış olsanız bile, parayı gönderdiğiniz kişi "Evet, bana bu parayı gönderdi. Çünkü iki tane senedimiz vardı. Bu iki senetten birinin ödemesini gönderdi ve biz senedi kendisine iade ettik. Bu ise diğer senet" diye bir savunma yaparak işinizi çok zorlaştırabilir. Çünkü senet, tek başına borcun delilidir.
Açıklamaya durumu ne kadar ayrıntılı yazdığınız çok önemli.
Sayın Engin Bey teşekkür ederim ilginize;
Ödemeyi EFT ile '..........tarihli senet bedelidir şu kişiye ödenmiştir.' şeklinde açıklama ile gönderdiğim. Dekontları da bankaya imzalattırdı mühürlettim. Senet gibi kıymetli evrak aramızdaki husumetten dolayı kendisindeydi. Vermedi. Yalnız benim aklıma takılan bir soru da aramızda senete ilişkin ayrıca bir taahhütname de var. Burada ilgili senetlerin hangi borçtan olduğu ve ne zaman nasıl ödeneceği de yazıyor. Alacaklı taraf 'Bu ödeme bu senetlerle değil; başkaca bir borca ödedi' derse iddiasını ispat etmesi gerekmez mi?
- - - Updated - - -
İki tane senet yapmış olmamızın hukuken imkanı yok çünkü aramızda taahhütname var .x borca karşılık x senet...Açıklamaya şu tarihli şu kişiye senet bedelidir şeklinde yazdım ve bankadan mühürlü dekontları aldım.
- - - Updated - - -
T.C. YARGITAY
19.Hukuk Dairesi
Esas: 2008/6337
Karar: 2009/2466
Karar Tarihi: 30.03.2009
Davacı, dava konusu senet bedelini ödediğini iddia etmiş ve buna ilişkin banka havale dekontları sunmuştur. Dekontların tarihleri senedin vade tarihinden sonra olup, içeriklerinde <senet karşılığı> açıklamaları bulunmaktadır. Kural olarak havale bir ödeme vasıtası olup, mevcut bir borcun tediyesi amacıyla yapıldığının kabulü gerekir. Davalı, iddiaya konu ödemelerin dava konusu senetle ilgisi olmayıp, başka bir alacakla ilgili olduğunu savunmuştur. Bu durumda yapılan ödemelerin başka bir alacağa yönelik olduğu yolundaki savunmasını davalı yazılı delillerle kanıtlamalıdır. Başka bir ifade ile somut olayda ispat külfeti davalı taraftadır. Mahkemece bu yönler gözetilmeden, ispat külfetinin tayininde hataya düşülerek ve icapsız yemine de dayanılarak yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.