İş Yeri Tazminatımı Vermiyor. Ne Yapabilirim
1.5 senedir çalıştığım iş yerimden yurt dışına çıkacağımdan ötürü ayrılacağım. Ama şirket bana haklarımı vermiyor. Fakat işten ayrılmak için haklı sebeplerim var ve tazminatımı bu sebeple istiyorum.
Çalışanlara zorunlu fazla mesai yaptırılıyor ve bu mesailerin ücreti 1'e 1.5 yerine 1'e 1 olarak ödeniyor. Ayrıca haftanın 2 günü sadece 8 saat dinlendirilerek işe tekrar gidiyoruz.
Nasıl bir yol izlemem gerekiyor yardımlarınızı bekliyorum.
Cevap: İş Yeri Tazminatımı Vermiyor. Ne Yapabilirim
Yurtdışına gidecek olmanız kıdem tazminatınızı alarak ayrılabilmenize imkan sağlayacak haklı sebep değildir, bu sebeple ayrılıp haklarınızı almak istediğinizi belirtiyorsanız yaptıklarında bir yanlış yok.
Fazla çalışma ücretininin ödenmemesi fesih için haklı sebeptir, eğer iş sözleşmenizde fazla çalışma ücretlerinin de aldığınız aylık ücrete dahil olduğu yönünde bir madde yoksa elbette.
Zorla mesai bırakmak konusunda, fazla çalışma yapacağınıza dair yazılı bir taahhüt alınmadıysa sizden, fazla çalışmaya katılmak zorunda değilsiniz.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Yurtdışına gidecek olmanız kıdem tazminatınızı alarak ayrılabilmenize imkan sağlayacak haklı sebep değildir, bu sebeple ayrılıp haklarınızı almak istediğinizi belirtiyorsanız yaptıklarında bir yanlış yok.
Fazla çalışma ücretininin ödenmemesi fesih için haklı sebeptir, eğer iş sözleşmenizde fazla çalışma ücretlerinin de aldığınız aylık ücrete dahil olduğu yönünde bir madde yoksa elbette.
Zorla mesai bırakmak konusunda, fazla çalışma yapacağınıza dair yazılı bir taahhüt alınmadıysa sizden, fazla çalışmaya katılmak zorunda değilsiniz.
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim Erdoğan Bey,
Fazla mesai konusunda yazılı kağıt imzalamıştım. Fakat iş sözleşmemde mesailerin maaşa dahil olması gibi bir madde yoktu.
Şimdi, şirkete ihtarname göndermek istiyorum. İhtarnameyi tek başıma mı göndermeliyim, avukat yardımı ile mi göndermeliyim bilemedim. Bir de avukatın ihtarname göndermek için isteyeceği ücret ne aralıkta olabilir?
Teşekkürler, iyi günler dilerim.
Zorla mesai bıraktırılmak gibi bir durum yok demek ki en başta fazla çalışma taahhüdünüz olduğuna göre.
Normal çalışma gün ve saatlerinizi ve gün içindeki yemek-çay vs ara dinlenme sürelerinizi de belirtebilirseniz daha doğru hesaplama yapma imkanı bulunabilir.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Zorla mesai bıraktırılmak gibi bir durum yok demek ki en başta fazla çalışma taahhüdünüz olduğuna göre.
Normal çalışma gün ve saatlerinizi ve gün içindeki yemek-çay vs ara dinlenme sürelerinizi de belirtebilirseniz daha doğru hesaplama yapma imkanı bulunabilir.
8 saat çalışıyoruz bu arada yemek ve çay molası alamıyoruz. Yemeğimizi mutfaktan alıp geliyoruz bilgisayar başında yiyoruz. Bir yandan çalışırken bir yandan yiyoruz.