Evin satılacağı söylenip satılması yerine yeniden kiraya verilmesi
Merhabalar,
Bu konu ile ilgili bir çok başlığa baktım ancak benzer konulara rastlayamadım.
Ev sahibim, evi satacağı gerekçesiyle bana noterden ihtar gönderdi. Ben de akabinde evi 15-20 gün kadar önce boşalttım. Bugün emlakçı tarafından evin kiralanacağı bilgisini aldım. Bu anlamda hukuken yapabileceğim bir şey var mı? Eğer ben oturacağım deyip sonra kiraya verseydi belirli haklarım olduğunu öğrendim ancak şu an için yapabileceğim bir şey var mı merak ediyorum.
Yardımlarınız ve önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Evin satılacağı söylenip satılması yerine yeniden kiraya verilmesi
6098 nolu TÜRK BORÇLAR KANUNU
MADDE 355- Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz.
Yeniden inşa ve imar amacıyla boşaltılması sağlanan taşınmazlar, eski hâli ile, haklı sebep olmaksızın üç yıl geçmedikçe başkasına kiralanamaz. Eski kiracının, yeniden inşa ve imarı gerçekleştirilen taşınmazları, yeni durumu ve yeni kira bedeli ile kiralama konusunda öncelik hakkı vardır. Bu hakkın, kiraya verenin yapacağı yazılı bildirimi izleyen bir ay içinde kullanılması gerekir; bu öncelik hakkı sona erdirilmedikçe, taşınmaz üç yıl geçmeden başkasına kiralanamaz.
Kiraya veren, bu hükümlere aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür.
Avukat ile görüşmenizde fayda var. Tazminat talep edebilirsiniz.