Annemin Borcu Sebebiyle Evin Satılma Durumu
Merhabalar, durum biraz karışık, dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım. Benim annem emekli eczacı, kendisi emekli olduktan sonra diplomasını kiraladı, başlı başına bir hata, ardından kiraladığı kişilerin eczanede vergi kaçırdığı ortaya çıktı. Elbette muvazaalı olduğu için bu kaçak vergilerin borcu anneme geldi. Yaklaşık olarak 240 bin lira bir borç, davası da devam ediyor.
Biz annemle birlikte beş yıldır dedemle (annemin babası) birlikte kalıyoruz. (Evin tapusu dedemin üzerine yani) Dedem iki hafta önce vefaat etti, haliyle şimdi evde tedirginlik var. Annemler üç kardeşler, bir de anneannem var. devlet evi sattırır mı annemin borcu yüzünden? Şimdi bir avukata danıştık, anneannem eğer İNTİFA HAKKI alırsa, devlet satamazmış. Bir başka avukat ise, yine de satılma durumu olabilir, kesin bir şey söyleyemem dedi. Ben de buraya danışıyorum. Anneannem İNTİFA HAKKI alırsa, yine de devlet annemin borcu sebebiyle evi sattırabilir mi?
Umarım meramımı iletebilmişimdir. Cevaplarınızı bekliyorum.
Cevap: Annemin Borcu Sebebiyle Evin Satılma Durumu
Anneniz reddi miras davası açsın. Dedenizin borçlarından da, mülklerinden sorumlu olmasın.
Kardeşleri annenizin hakkını elden teslim etsin...
Ama bu ETİK değil...
Sanırım yanlış anladınız, borçlu olan kişi dedem değil, annem. Anneme de tapudan 1/4 oranında bir hisse düşüyor. Annemin borcu sebebiyle bu hisseye düşen parayı almak için banka satışa çıkartır mı, merakemiz o. Aynı şekilde intifa hakkına rağmen bunu yapabilirler mi?
Ben de diyorum ki anneniz reddi miras davası açarsa, anneniz dedenizin mallarından da, borçlarından da resmi olarak sorumlu olmaz.... Dolayısıyla banka da dedenize ait bu taşınmazdan dolayı annenize düşen pay için icra işlemleri başlatamaz...
Bu yöntemin mal kaçırma olduğu aşikar olduğuna göre banka dava açarsa -ki muhtemelen açacaktır- can sıkıcı sonuçlarla karşılaşılacaktır.
Vergi borcu demişsiniz ilk mesajınızda,sonra banka evi sattırır mı diye sormuşsunuz. Alacaklı banka veya vergi dairesi olması bir şeyi değiştirmiyor,alacaklı sonuçta ve her alacaklının haciz yoluyla alacağını tahsil etme hakkı var.
Bugüne kadar vergi dairelerinin bu tür alacakların tahsili için miras paylarının olduğu gayrimenkulleri sattırdığını pek duymadım ben, muhtemelen tapu kayıtlarında annenizin adı da geçtiğinde hissesi üzerine haciz konacaktır ve satış durumunda annenize ait pay o borca karşılık ilgili haciz dosyasına ödenmek zorunda kalacaktır.