İcradan Araba Dolandırıcılığı
Merhabalar yakın zamanda başımıza gelmiş ve mahkemeye vermeyi düşündüğümüz bir konu hakkında yardımlarınızı istiyorum.
1 ay kadar önce bir akrabamızla görüşmelerimiz sonucu icradan araba çıkardığını ve bize de karlı bi iş olduğunu yardımcı olabileceğini söyledi. Bizde şahsa 78 bin para verdik. Bu şahış bizi 1 ay boyunca oyladı. Yoğun uğraşlarımızın sonucunda piyasa değeri 65 ile 75 arası bir araç satışı verdi. Yanlız araç aynı şahıs adına kayıtlı değildi ortak iş yaptığını ileri sürdüğü arkadaşının üstüne kayıtlıydı devrini ondan aldık.
Bizim yaklaşık 5 - 10 bin lira kadar bir zararımız söz konusu şuan. Bize normalde çıkaracağını öne sürdüğü ve kar yapacağımız aracı alamadığımız için ve 1 ay kadar sıkıntı çektirdiği için mahkemeye vermeyi düşünüyoruz. Şahısla bütün nerdeyse bütün görüşmelerimizin whatsapp da kayıtı var bir delil olabilir mi bir hak talep edebilirmiyim. Birde bana vermiş olduğu yeni aracında km sini düşürmüşler bldiğim kadarıyla 1 yılndan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyormuş bunuda üstüne ekletebilirmiyim.
Cevap: İcradan Araba Dolandırıcılığı
sonuç olarak size bir araç alacağını vadetmiş. ve almış. mahkeme nezdinde bir sonuç çıkacağını sanmıyorum. Ortada bir dolandırıcılık yok. Siz bir nebze zarara uğradığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak yeni aracınızın piyasa değeri tam 65.000 tl denemez. sonuç olarak aracın marka ve modeli aynı olsa bile aynı aracı 60 bine de alabilirsiniz 80 bin e de.. mahkemede bu sekilde değerlendircektir diye düşünmekle beraber aracın km. ile oynanma konusunda şikayette bulunabilirsiniz. Ancak 65.000 tl ye alınan bir araç muhtemelen yüksek modeldir. Ve en fazla ne kadar km. yapabilr ki km. ile oynansın bu da ayrı bir konu..
icradan alınan bedeli tam olarak öğrenmem lazım o konuda lakin yolladığım paranın daha altında alınmış bir araç Muhammen Bedelinin daha düşük olacağı kanatindeyim aradaki farkı kapatmak istiyorum yani misal olarak yeni gelen araç 70 lira Muhammen Bedeli desek bizde 78 lira yolladık 8 liralık zararımız söz konusu bunu çıkarmak istiyoruz. Sonuçta bize vaadedilen araç gelmedi ve zararımız var. Birde araç 80 binde son servise girmiş aradık bize 60 binde verdiler. şirket arabası imiş.
Adam "ben ticaret yapıyorum 70 e aldım 78 e sattım" diyebilir ve bu fahiş bir kar oranı değil.
Aracın kilometresi konusunda ise, "biz verdiğimizde 90 bin idi, kendisi düşürmüş" derse ispat edeceğiniz bir durum var mı? Size araba 60 binde diye ispatlanabilir bir bilgi verdi mi?
Bana kalırsa bunu tecrübe olarak düşünün, mahkemeden sizin zararlı çıkmanız daha büyük ihtimal gibi göründü şahsen bana. Yine de bir avukatla görüşebilirsiniz.