Mail adresi şifre çalınması yada şifre değiştirilmesi
Arkadaşlar başıma şöyle bir olay geldi 2 gün önce siber suçlardan aradılar ifade vermek için neyse gittim bir email adresinin şifresi değiştirilmiş o da şikayet etmiş bizim internetin ıp adresinden çıkmış bizde internet 3 kişi kullanıyorduk fakat böyle bi olaydan üçümüzünde haberi yok email adresi ile ilgili bi bilgimiz yok ifadelerimizi verdik bi sıkıntı yaşarmıyız yardımcı olursanız sevinirim
Cevap: Mail adresi şifre çalınması yada şifre değiştirilmesi
Yardımcı olabilecek kimse yok mu bu konu hakkında mahkeme ye çıkılır mı sonuç nasıl olur delil bulunmazsa
İnternet kimin üzerine ise sorumlu odur.
Anladım hocam peki bi delil bulunmazsa ne ceza alır internet sahibi olan arkadaş
Buna hakim karar verecek. Muhtemelen söz konusu suçu işlediğine karar verilecek.
Sürekli "delil bulmak" tan bahsetmişsiniz. IP adresi zaten yeterli bir delil. Eğer zanlı suçu işlemediğini öne sürüyorsa, bunu ispat etmesi ve işlemediğine dair delil bulmsı gereken kendisidir diye düşünüyorum.
Anladım hocam sağolun yardımınız için teşekkür ederim
Benim yorumum, Ortak kullanım durumunda ip adresi yeterli bir delil değildir. Yargıtayın internet kafede işlenen suçla ilgili beraat kararı var, kafe sahibi sorumlu tutulmamış. Bizzat benim beraat ettiğim davada da karşı taraf benim adıma kendisine mail göndermişti, internet kafe davacının evinin altındaki internet kafe olmasına rağmen, kafe sahibi "iki tarafı da tanımam" diye ifade verince hem beni beraat ettirdi hakim hem de karşı tarafa ben iftira davası açamadım ki evinin altındak iinternet kafe sahibinin adamı tanımama ihtimali aslında yok (gerçek hayatın olağan akışına aykırı en azından).
Sizinki ev gerçi ama sizde de benzer bir içtihat uygulanabilir ve benim yorumuma göre uygulanmalıdır da. 3 kişinin kullandığı internetten internetin sahibi sorumlu olsa bile bu suçu işlediği anlamına gelmez. Hanginiz yaptıysanız mahkeme o kişiyi bulup cezalandırmalı bence.
Şifresiz wifi savunması durumunda ise bizim ülkemizdeki mahkemeler internet kimin adına ise onu suçlu buluyor, rastladığımbazı haberlerde. ABD mahkemeleri ise, modeme başkası tarafından erişilip erişilmediğini araştırıyor.
Burası biraz konu dışı: mesela Almanya'da bir soygun olayında DNA testinin ait çıktığı ikiz kardeşlerin ikisi de suçu inkar edince (tek yumurta ikizlerinin DNA ları da aynıdır) mahkeme ikisinin de beraatine karar vermişti "şüpheden sanık yararlanır" ilkesi gereği .
İnternet cafe ile evi bir tutmayalım.
Birinde adam ticaret yapmak için işyeri açmış ve internet kullandırıyor. Diğerinde ise, evde kendisi kullanmak üzere internet almış ancak başkasının kullandığını iddia ediyor.
Kararı durumu değerlendirip hakim verecektir. Umarım adalet yerini bulur.