bazen hakarete uğruyorum
şikâyetçi olduğum zaman karsı taraf sucu kabul etmiyor
dava düşüyor
delilendirmek için ses kaydedici cihazla kaydetmek istiyorum suç mudur?
Printable View
bazen hakarete uğruyorum
şikâyetçi olduğum zaman karsı taraf sucu kabul etmiyor
dava düşüyor
delilendirmek için ses kaydedici cihazla kaydetmek istiyorum suç mudur?
Kural olarak kişisel verilerin kaydedilmesi suç olmakla beraber; sizinle yapılan görüşmede örneğin telefon görüşmesinde kayıt altına almak suç kabul edilmeyebiliyor. Zira sizin de içinde bulunduğunuz ikili görüşmede(kişi sizinle görüşüyorsa) bu ifadeler sizin adınıza da kişisel veri kabul edilmekte ve ilgilinin yani sizin rızanızla bu görüşmenin mahkemede delil olarak kullanılabilmesi mümkün diye düşünüyorum. Bu konuda benim gibi düşünenler de aksini düşünenler de var. Yani hukukçular arası görüş birliği olan bir konu değil. Ama bir kural daha söz konusu; Öyle ki yargıtayın dediğine göre örneğin karı koca arasında aldatmayı kanıtlamak amacıyla kocanın KENDİ EVİ yatak odasına kamera yerleştirip bunu kanıtlaması suç değil. Zira karı koca arasında zaten kişisel birlik diye bir şeyden söz edilmediği ifade ediliyor. Ama ikiniz açısından ortak alan kabul edildiği için suç değil. Zira siz dışarıda eşinizin sizi aldattığı videoyu çekerseniz bu suç kabul edilmekte ve hukuk aykırı delil olarak değerlendiriliyor. Dolayısıyla içinde bulunduğunuz ortama göre ses veya video kaydının delil olup olmayacağı ayrı ayrı değerlendirilmekte.
Mesela bir semineri örnek verelim. Seminerde konuşmacı birileri hakkında hakarete varan ifadeler kullanmaya başladı. Siz de başladınız kaydetmeye. Söz konusu seminerin herkese açık ve herkesin girebileceği bir seminer olup olmadığı, ya da sadece belirli statüdeki kişilerin girebileceği bir seminer olup olmadığına göre ayrım yapılmakta. Öyle ki eğer girdiğiniz seminer herkese açık değilse; yaptığınız bu kayıt hukuka aykırı delil teşkil eder. Dolayısıyla yer ve zamana göre bir ayrım yapmak lazım bu konularda.
Yoksa sizin dediğiniz gibi karşıda hakaret olsa bile illa ses kaydı mübahtır diye bir sonuç çıkarmayın bundan.
Ses kaydı DURUMA VE YERE GÖRE hukuka aykırı veya hukuka uygun delil olabilir.
Saygılarımla.