Kazandığım alacak davasında haciz koydurmuş olduğum araçlar satılmış
Çalıştığım iş yerinde ücretlerimi alamadığımdan ve sigorta primlerim düşük yattığından iş akdimi tek taraflı fesih yaptım ve dava açtım davayı 6 ay önce alacak davasını kazandım. Şirket kapalı çalışmıyor fakat hala aktif gözüküyor ve üzerine araçlardan başka hiçbir şey yok. Şirket üzerine olan 4 araca haciz koydurdum. Avukatım haciz yenileme için tekrar başvurduğunda 4 araç dan 3 ünün satıldığını söyledi. SGK, Maliye den sonra ben 3. sıradaydım. Avukatımın demesine göre SGK öncelikli olduğu için araçların satışını isteyip sattırmış. Bana da bir şey kalmamış.. Öğrenmek istediğim bundan bizim haberimizin olmaması mümkün mü? İşveren SGK ile anlaşmalı araçları sattırabilirler mi?
Şimdi 2. dava açmak istiyorum sigorta primlerimin düşük gösterilmesi nedeniyle.. nasıl bir yol izlemeliyim?
Cevap: Kazandığım alacak davasında haciz koydurmuş olduğum araçlar satılmış
Devlet her türlü alacaklıdan önce olarak alacağını alır. Kalmazsa vatandaşa kalmaz.
Kurum alacakları öncelikli alacaklar olduğundan, vergi dairesi ve SGK şirkete ait araçların haciz yoluyla satışını sağlayabilir. Satış sonrası elde edilen gelirden önce kurum borçları ödenir, kalırsa diğer alacaklıların dosyalarına ödeme yapılır. Yani yapılan işlemde bir hata yok.
Bu konuda daha önce açtığınız iki sorunuza da aynı yönde yanıt verilmiş zaten .
https://www.hukuki.net/showthread.php...266#post540266
https://www.hukuki.net/showthread.php...z-nasil-aliriz
Firmada , alacaklarınızı tahsil edebileceğiniz varlığı bulunmayan bir işyerindeki alacaklarınız için bu saatten sonra açacağınız kişisel alacak davalarını kazansanız bile, karşınızda bir muhatap tüzel kişilik olmadığından kazancınız olmayacaktır.
SGK primleri konusunda da 5 yıllık zaman aşımı nedeniyle, bugünden geriye dönük 5 yıl için SGK na şikayette bulunabilir, iş mahkemesinde dava açıp gerçek ücretinizi ıspatlamanız durumunda da ilgili prim farklarının kurumca tahsil edilmesini sağlayabilirsiniz elbette. Bu da kurumun önceliği nedeniyle size ödenebilecek kısım varsa onu da kuruma ödenmesi demek olacaktır.
Cevap için teşekkür ederim..
5 yıldan kasıt iş akdimi fesih ettikten sonra 5 yıl içinde mi? Ayrıca mahkeme sürecide bu süreye dahil mi?
Bugün dava açacak olsanız, 5 yılın başlangıç tarihi bugün olur ve geriye dönük gittiğinizde en çok 20 haziran 2011 tarihine kadar olan için hak iddia edebilirsiniz, 19 haziran 2011 için artık geçtir.