Sigorta'nın haberimizin olmadığı borçtan ilamsız icraya vermesi.
İyi günler hukukçu arkadaşlarım,
Ev sahibi olarak, alt katımıza akan bir sudan boyalar kalkmış, alt kat sigortalı olduğundan sigorta gelmiş yaptırmış gitmiş. Bu olay Şubat 2015 te oluyor.
Bugün eve bir ilamsız takipte ödeme emri geldi.
---
Takip tutarı +307,28 lira
Harçlar ve Giderler Toplamı +51,84 lira
Tahsil Harcı +13,98 lira
Peşin Harc Mahsubu -1,54 lira
vekalet ücreti +275 lira
toplam 646,56 tl
----
275 Asıl alacak
32,28 tl işlemiş faiz (yasal faiz)
toplam 307.28 tl
----
Şimdi sıkıntı şurda: Benim tarafıma borcumun olduğuna dair hiç bir bilgilendirme olmadı bu zamana kadar, ki olsa bu olayın olduğu gün o tamiratın ücretini karşılayabilirim. Benden habersiz borç çıkartılmış. Muhtemelen bu borcun faturası ellerindedir fakat, borcumun varlığına dair ilk haberi bugün alıyorum ve üzerine üstte yazdığım ücretler binmiş bir şekilde. Ben şu an da hala o tamir borcunu ödeyebilirim fakat üzerine binen öteki borçlar saçma değilmi şu an öğrendiğim bir borç için.
Bu sıkıntımın yasal dilde bir tercümesi var mıdır? Sizce bu durumda yapmam gerken nedir? Bu üstteki yazdığım borçları kısmen de olsa ödememem mümkün müdür? Bunlar için yararlanabileceğim bir indirim mevcut mudur?
Ek: Konunun borç başlığına mı icra başlığına mı ait olduğunu tam kestiremedim.
Cevap: Sigorta'nın haberimizin olmadığı borçtan ilamsız icraya vermesi.
"temerrüt" anahtar kelime.
İcraya verilmeden önce temerrüt oluşması gerek.
Yani sizden para istenmesi, bunun için makul bir süre verilmesi ve sizin de o süre içinde ödememeniz gerek.
Ancak sizin durumunuzda işleyişin nasıl olacağı konusundaki teknik bilgim yazık ki yok.
Cevap: Sigorta'nın haberimizin olmadığı borçtan ilamsız icraya vermesi.
Cevabınız için çok teşekkür ederim hocam, temerrüt ün tam anlamını öğrenip biraz da onunla ilgili araştırma yapayım.