Nitelikli dolandırıcılıktan suçlandım ve ceza aldım. şimdi ne yapmalıyım
merhaba. yaklaşık 9-10 ay önce internet üzerinden bir siteye elimdeki ekran kartını satmak istediğimi belirtip ilan açtım.. biriyle anlaştık
alıcıyla telefonda konuştuk bir kaç kere . önce havale yaptı ödemeyi hesabıma. ben kartı göndermek için kargoya giderken alıcı kişinin arkadaşı olduğunu söyleyen biri çıktı karşıma.alıcının ismininde birebir söyleyince şüphelenmedim. ürünü kendisinin alacağını arkadaşına teslim edeceğini söyledi. bende ona teslim ettim. daha sonra alıcı beni arada ürünü neden göndermedin diye.bende durumu anlattım. oda kendisinin öyle bi arkadaşı olmadığını söyledi. yani alıcıda bende dolandırılmışız haberimiz yok. alıcı bana dava açtım ağır cezada. suçlu bunup 2.5 yıl ceza verildi şimdi kararın elime geçmesini bekliyorum. sicilim temiz. temyize göndericem. başka ne yapabilirim yardımcı olurmusunuz
burda karar var
http://i.hizliresim.com/v4pEv4.jpg
Cevap: Nitelikli dolandırıcılıktan suçlandım ve ceza aldım. şimdi ne yapmalıyım
Ceza kesinleşirse kısa dönem askerlik yapma, memuriyet gibi şeyler söz konusu olmaz.Adli arşiv kaydında da daima gözükür.Yüz kızartıcı suçlardandır dolandırıcılık.İfadeniz inandırıcı bulunmamış ki ceza söz konusu olmuş.Bakıldığı zaman da hayatın akışına uyumu ve inandırıcılığı zayıf.Temyizden kesine yakın olduğu gibi döner.Artık extra durumlar hariç temyiz infazı erteleme dışında pek bir şeye yaramıyor.Zaten bu sebeple bu durumu kaldırma adına yeni uygulamalar gerçekleşecek.Geçmiş olsun.
Son değişikliklere göre uzlaştirma kapsamina giren suçlar listesinde dolandiricilik da var ama tavsiyem avukata git danişma ücreti ver sor uzlaşmaya girermi girmezmi, eğer sana girerse karşi taraf yani mağdur ettiğin muhteremde razi gelirse suç düşer biliyorum, engin beyin dediği gibi mevcut durumun hayatin olağan akişina aykiri karar kesin onaylanir, girer.
Şimdi tek tek cevap verelim yazılanlara.
1- Öncelikle ceza almanız oldukça doğal çünkü anlattıklarınızla beni bile inandıramadınız , hakimi nasıl inandıracaksınız ? Madem adamdan parasını aldınız , paranın karşılığı olan ürünü de bir şekilde ''kendi'' hatanız, saflığınız ile kaptırdınız , neden adama parasını iade etmediniz ? Etseydiniz ne adam sizi dava edebilirdi ne de iş buralara varırdı ? Adam zaten parayı göndermiş size, siz ne diye başkasına ürünü teslim ediyorsunuz ,hadi ediyorsunuz adamı neden arayıp bir arkadaşınız geldi diye teyit etmiyorsunuz ? Ayrıca kargo yolunda birinin sizi durdurması, alıcının ismini falan vermesi de oldukça komik bir hikaye. Olasılığı , inandırıcılığı o kadar düşük ki.. Adam sizi arkadaşı vasıtası ile dolandırmaya çalışsa önce parasını mı verir ? Kusura bakmayın ama siz hem parayı alıp, hem de ürünü vermemiş ve açıkça bu vatandaşı dolandırmışsınız. Aldığınız ceza ananızın ak sütü gibi helaldir size.
2- Temyize verseniz bile bir şey olmaz. Suçunuz sabit , cezanız belli. KARAR DEĞİŞMEYECEKTİR. Temyiz genelde yıl hesabında hata olursa kararı bozuyor. Sizin suçunuz için karar da doğru, cezanın limiti de.
3- Uzlaşma kapsamına giremezsiniz. Bunun ilk nedeni de uzlaşma genelde soruşturma aşamasında olur. Ağır ceza yargılaması sürecinde uzlaşma olmaz. Ayrıca dolandırıcılık suçunun normal hali uzlaşma kapsamındadır. Nitelikli hali uzlaşma kapsamında değildir.
4- 1 yıldan uzun süre ceza aldığınız için memur olmanızın önündeki yol kapanmıştır. Hiçbir şekilde asker, polis, jandarma vs... olamazsınız artık. Ayrıca özelde artık çoğu büyük ya da küçük şirket adli sicil kaydı istiyor. Adli sicilinizde nitelikli dolandırıcılık suçundan hüküm giydiğiniz göz önüne alındığında da ne derece iş bulabilirsiniz orası da düşündürücü.
5- Size hayat boyu taşıyacağınız bir ders olsun , geçmiş olsun.