Tehtid ile verilen ifadenin geçerliliği
2 ay evvel bir araç içerisinde polisin tesaduf üzeri arabanın önünü kesmesi, şöförün sağında oturan (yakın akrabası) içerisinde uyuşturcu hap bulunan bir poşeti araçtan dışarı atmış. Polisler bunu görünce araç içindeki 3 kişiyide gözaltına alıyor. Karakoldaki üst aramasında araçtan hapları atan kişinin üzerinde aynı uyuşturucu haplardan bir miktar daha çıkıyor. Arka koltukta oturan Abimin üzerindende 900 TL para bulunuyor. Hapları atan kişi karakolda abime hiçbir suçlama yapmıyor ancak mahkemede abimin üzerine atıyor ve ondan aldığını iddia ediyor. Üzerinde bulunan 900 TL'nin de haplar karşılıgında verdiğini söylüyor.
Mahkeme 3 sanığıda kriminal raporu gelene kadar tutuklu yargılıyor. Sanıklardan biri olan şöför bu süreç içerisinde tahliye ediliyor. İlk ifadesinde suçlamayı reddeden abim, ilk duruşmada suçlamaları kabul ediyor. Avukatı abimle görüştüğünde , araçta hapları atan kişinin abime cezaevinde haber gönderdiği ve adliye nezaretinde abimi ailesi ile tehtid ederek böyle bir ifadeye zorladığını öğrendik. Biz bu konuda Savcılığa suç duyurusunda bulunacağız , abimin mahkemede tehtid edilerek verdiği ifadenin geçerliliği varmıdır ? İtiraz dilekçemizin etkisi olurmu ? ( Mahkemede diğer 2 sanık bir çok kez ifadelerinde çelişkiye düştü ve bunlar yakın akrabalar )
Cevap: Tehtid ile verilen ifadenin geçerliliği
İfadenin tehdit altında verildiği sizin iddianız.Bunu mahkemede kanıtlamanız hakimi inandırmanız gerekir.Daha önceki geçmişleri, mahkemedeki tutum ve durumları, olayın hayatın akışına uygunluğu gibi etmenler sonuca etki edecektir.Şu haliyle ortaya çıkıp ben bunları tehdit edildiğim için söyledim demesi ne değiştirir buradan tam olarak kestirmek mümkün görünmüyor.
Cevap: Tehtid ile verilen ifadenin geçerliliği
Alıntı:
Engin Ünalmış rumuzlu üyeden alıntı
İfadenin tehdit altında verildiği sizin iddianız.Bunu mahkemede kanıtlamanız hakimi inandırmanız gerekir.Daha önceki geçmişleri, mahkemedeki tutum ve durumları, olayın hayatın akışına uygunluğu gibi etmenler sonuca etki edecektir.Şu haliyle ortaya çıkıp ben bunları tehdit edildiğim için söyledim demesi ne değiştirir buradan tam olarak kestirmek mümkün görünmüyor.
Abimin suçlu olduğuna dair herhangi bir delil yok, sadece paranın ticaret amaçlı verildiği iddia ediliyor. Kriminoloji sonuçları beklenirken ve daha sonuç gelmemişken biz erteleme bekliyorduk ama böyle bir ifade verdi. Adliye nezaretinde kendisini ailesiyle tehtid ettiğini beyan ediyor. Ayrıca cezaevinde abime bir çok kez "vicdan azabı duyuyorum, senin üzerine suç atmıyacağım merak etme" şeklinde haber göndermiş.Yani zaten suçsuzluğu ortaya çıkacak biri neden suçu üstlenir ki ? Mahkemede diğer 2 sanık birçok kez çelişkiye düştü açıkcası hakim bile abimin suçu üstlendiğine şaşırdı diyebilirim.