Merhabalar,
Dinini bildiğiniz ve ya bilmediğiniz bir insana 'sen Müslüman değilsin', 'Müslüman olsan böyle yapmazdın' vb. ithamlarda bulunmak suç teşkil eder mi? Değerli görüşlerinizi bekliyorum.
Printable View
Merhabalar,
Dinini bildiğiniz ve ya bilmediğiniz bir insana 'sen Müslüman değilsin', 'Müslüman olsan böyle yapmazdın' vb. ithamlarda bulunmak suç teşkil eder mi? Değerli görüşlerinizi bekliyorum.
Din ile ilgili konularda eleştiri yaparken çok dikkatli olmak gerekir, zira sınır aşılır da hakarete varırsa cezanın alt sınırı bir yıldır.
Bu sözler kesinlikle eleştiridir ve hakaret yoktur. Bunlar ağır eleştiri bile değildir. Daha başka birşeyler söylenmediyse söyleyen açısından endişe edecek bir durum yok.
Din ozgurlugu varsa,
Bir kisinin dini inanclariyla ilgili ithamlarda bulunmak suc olsa gerek.
Karsimiza cikan herkesin musluman olmasi gibi bir durum olmadigina gore, dini islam olmayan birine musluman olsan boyle yapmazdin demek bence ayrimcilik yapmaktir.
Cevaplariniz için teşekkür ederim. Bende bir insana bu sekilde ithamlarda bulunmanin acikca ayrımcılık oldugu kanaatindeydim Syn. Hakkarili Arzuhalci Beyin yorumunu okuyana kadar. Ancak şu nokta aklima takılıyor, burada kisinin kutsal saydigi degerler asagilanmiyor mu? Bu sözü Islam dinine mensup bir kisiye soylendigini dusunun? Islam inancinda kisinin Müslüm olup olmadığına karar verecek kisi Allah'tir. Bu degerlere hakaret icermez mi bu sozler
Herşeyden önce yukarıda yazılan sözlerde bir hakaret yok. Önce bir hakaret olacak ki, daha sonra bu hakaret kişinin dini ile bağdaştırılabilsin.
Halihazırda var olmayan bir hakareti kişinin dini ile bağdatırıp başdaştırmamak söz konusu olamayacağından benim görüşüme göre burada 125/3-b,c bentlerindeki suçlar oluşmuş olamaz.
Bir kişiye sen "şu" değilsin demek hakaret değildir.
Örneğin mahalle caminizin imamını birahanede bira içerken gördünüz ve kendisine kızıp "sen imam değilsin, olamazsın, bir imam bunu yapmaz, yapamaz" dediniz.
Görüldüğü gibi burada da bir hakaret yoktur. Kişi yalnızca imamın bu davranışını eleştirmiştir.
Ben böyle düşünüyorum.