özürlü şahıstan araç alımı
Merhaba değerli hukuki.net üyeleri ;
Yakın zamanda özürlü akrabamın almış olduğu aracı maddi imkanlarının daralması sonucu satmak istiyor bende almak istiyorum.
Aracı satabilmesi için 3 yıl var ben ise aracın devrini 3 yıl dolduktan sonra almam gerekiyor.
aracı parasını ödedikten sonra benden herhangi bir hak talep etmemesi için nasıl bir prosedür izlemeliyim.teşekkürler.
Cevap: özürlü şahıstan araç alımı
Sitemizde kanuna karşı hile yolu önerilmez, önerilemez.
ÖTV'den muaf araç alma hakkı yalnızca %90 ve üzerinde engelli vatandaşlarımıza tanınmıştır. Bu araçları kendileri ya da 3. dereceye kadar yakınları veya noterden onaylı olarak istidam edecekleri bir kişi kullanabilir.
Noterler dışında yapılan her türlü devir ve satış geçersizdir.
Aracı noterden devralebilmeniz için ödenmeyen vergilerin aracın bağlı bulunduğu vergi dairesine ödenmesi şarttır.
Para ödeseniz de noterde satışı yapmadığınızdan araba üzerinde hak iddia edemezsiniz.
Benim aklıma gelen tek yol şu:
Satacak olan kişi bir yerden para bulup aracın ÖTV'sini ödeyerek özürlü aracı statüsünden çıkartması ve sonra satması.
Tabii bu parayı siz verirseniz, sonradan bu para üzerinde hak iddia edemeyeceğinizi de unutmayın.
Böyle karışık işlere girmek yerine başka bir araba bakmanızı öneririm.
Kendisine yardımcı olayım derken başka bir sorunla karşılaşmamak adına böyle bir sual sordum.yardımınız için teşekkürler