Babama nafaka davası açacağım
Merhaba. Ben 19 yaşındayım. İzmirde annemle yaşıyorum. Annemle babam 1 sene önce ayrıldılar. Babam Ordu ilinde astsubay olarak görev yapmakta. Anneme herhangi bir nafaka ödemiyor. Anlaşmalı boşandıkları için sadece bana 500 tl ödüyor. Fakat bu sene üniversiteye gideceğim ve bu para asla masraflarıma yetmez. Hatta maddi durumum olmadığı için kıbrısta kazandığım %50 burslu bölüme de gidemeyeceğim. Babama aylık 1000 tl gibi bir para vermesi için nafaka arttırma davası açmayı düşünüyorum görüşmediğimiz için ve manevi babalık yapmadığı için. Sizce sonuç alır mıyım? Lütfen yardımcı olun. Ve avukat tutmama gerek var mı? Tutarsam yaşadığım şehir olan izmirden mi yoksa babamın yaşadığı şehir olan Ordu dan mı tutmam gerekir? Düşüncelerinizi bekliyorum.
Cevap: Babama nafaka davası açacağım
Mantık olarak baktığınızda,
Aylık 1000 tl size kıbrısta okumanız için yeterli miktar ise, bunun diğer yarısını da anneniz karşılaması gerekir öyle değil mi?
Annemin maddi geliri çok az 1500 tl. Zaten kıbrıstan vazgeçtim. Şehir içi kazandım. Fakat genede babama nafaka arttırma davası açmayı düşünüyorum. Sizce olurmu yada nasıl oluyor
Masrafların yarısını anne yarısını baba karşılamalıdır.İştirak nafakası denmesinin sebebi de budur.Sizin ihtiyacınız olduğu iddia ettiğiniz miktarın yarısını babadan talep edebilirsiniz.Babadan bin TL istemek için aylık masraflarınızın 2 bin TL olduğunu ve bunun bir öğrenci için makul olduğunu hakime ispat etmelisiniz.Öğrenim kredisi kullandıysanız 2.500 TL gibi bir rakamın elinize geçtiği düşünülecek.Asgari ücretin bunun yarısı olduğu bir ülkede buna hakimi ikna etmeniz zor.Ama genede bir avukatla dataylandırmanızın zararı olmayacaktır.
Devletin vereceği 700 tl parada çereze çorbaya gider..