Diyelim ki sokakta yürüyorum. 2 adam birbirine bağırıp çağırmaya başladı, birbirlerine girdiler veya girmediler. Benim bu kişileri videoya alıp internete yüklemem suç mu? İnternette sayısız kavga videosu var.
Printable View
Diyelim ki sokakta yürüyorum. 2 adam birbirine bağırıp çağırmaya başladı, birbirlerine girdiler veya girmediler. Benim bu kişileri videoya alıp internete yüklemem suç mu? İnternette sayısız kavga videosu var.
Önemli olan kişinin kişiliğinin bundan zarar görmesidir. Kavga olağan bir eylem değildir. Kişiler yaşantılarına göre kendilerinin ifşa olmasından rahatsız olup hukuka başvurabilirler. Onların bu tavrının ifşasını kayıt altına almak ve yaymak suçtur.
Ceza kanunumuz 136. Maddesi ile ; Bu maddede hukuka uygun olarak kaydedilmiş olsun veya olmasın kişisel verileri hukuka aykırı olarak başkalarına vermek, yaymak veya ele geçirmek bağımsız bir suç olarak tanımlanmıştır.
Ben aynı görüşte değilim, bence kamuya açık alanda kayıt yapmak özel yaşam ihlaline girmez (misal güvenlik kameraları) ama gene de yayınlarsanız sonucun ne çıkacağını kestirmek zor. Hakim benimle aynı görüşte olmayabilir. O nedenle kesin bir cevap veremiyorum şahsen.
Peki gazete ve TV lerde yayınlanan kavgalar ne olacak?
Kişinin sokakta herkesin içindeki aleni yaşantısı ÖZEL YAŞANTISI olmadığından suç teşkil etmese de bazı özel durumlarda kişinin dışarıdaki yaşantısını da Yargıtay özel yaşantısı olarak kabul edebiliyor.
Örneğin plajda bikini ile görüntülenen bir kadının şikayeti üzerine görüntüyü kaydedene ceza verilmemesine ilişkin bir mahkeme kararı Yargıtay tarafından bozulmuştu.
Bu biraz da kaydededin amacına bağlı olarak değişebiliyor.