Merhabalar,
28 villalık sitemizde haftada 1-2 gün değişik işler için (bahçıvan, tesisatcı, havuz temileyicisi, elektrik tamiratçısı, usta vs) çalıştırmak için çağırılan işçiler için sgk ödeme zorunluluğu varmıdır ?
law08
Printable View
Merhabalar,
28 villalık sitemizde haftada 1-2 gün değişik işler için (bahçıvan, tesisatcı, havuz temileyicisi, elektrik tamiratçısı, usta vs) çalıştırmak için çağırılan işçiler için sgk ödeme zorunluluğu varmıdır ?
law08
Site bir yana, evinize temizlikçi çağırsanız, (size fatura kesen bir şirketten çağırmadıysanız) bile ödemeniz gerekir. Site için tabii ki gerekir.
Bu konuya ilişkin 5510 sayılı kanunun 8. maddesi yeterli açıklıkta bilgi veriyor. "İşverenler, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri, 7 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalılık başlangıç tarihinden önce, sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirmekle yükümlüdür. Ancak işveren tarafından sigortalı işe giriş bildirgesi;
a) İnşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacak sigortalılar için, en geç çalışmaya başlatıldığı gün ..."
Verilmelidir.
Hülasa; Sizin en geç işçinin çalışmaya başladığı gün, işe giriş bildirgesi vermeniz gerekmekte. İşe tatil günü başladıysa takip eden ilk iş günü vermenize imkan tanınmaktadır.
Ayrıca 10 günden az çalıştırıyorsanız işveren sayılmadığınız için basit bir yöntemle asgari ücretin %2'si oranında internet(e-devlet) üzerinden de sigortalatma işlemi yapabiliyorsunuz.
Pekı ben bişey sorcam tamam yapdık diyelim kışinın parasını vergi vb şeyleri nasıl halletcez
10 günden az çalışacaksa kişi, siz işveren sayılmadığınız için vergi gibi bir probleminiz olmayacaktır. Eğer konu hakkında yanlış bir bilgiye sahip değilsem, elden ödeme (imza karşılığı) veya banka hesabına ödeme yaparak kişinin ücretini takdim edebilirsiniz. Devlet 10 günden az çalıştırılan işçiler için durumu oldukça kolaylaştırmıştır.
ben e devletten sigorta yapıyorum her geldigi güne zaten hafta 1 geliyor parasınıda gider pusulası altında tc kımlık bilgisi ve imzasını alarak teslim ediyorum günluk 1.10 tl prim bence fazla degil yani vergi filan yoksa sıkıntı yok ben bu ay basladım bu işi yapmaya bakalım bilmedigimiz neler varmıs onuda zamanla öğrencez