Kirasını ödemeyen kiracıya ulaşamıyorum.
20 Şubat 2016 tarihinde evimi kiraladım. Kira kontratını 3 aylık yaptık ve kiracı, üç aylık kira bedeli olan 2100 TL'yi peşinen ödedi. Kontratın süresi 20 Mayıs 2016 tarihinde doluyordu. Kiracı hiç bir zaman evi tahliye edeceğine dair bir beyanda bulunmadı. Aksine belki bir iki ay daha evde oturabileceğini söyledi. En son 21 Mayıs 2016 günü telefonda görüştüğümüzde evde kalmaya devam edeceğini ve bir aylık kira bedelini 23 Mayıs 2016 pazartesi günü ödeyeceğini söyledi.
Gayrimenkul kiraları hakkındaki kanunun 11. maddesinde: "Kiracı kira müddetinin bitmesinden en az on beş gün evvel mecuru tahliye edeceğini yazı ile
bildirmediği takdirde sözleşme aynı şartlarla bir yıl uzatılmış sayılır." diyor. Hal böyle olunca bende yeni bir kontrat yapmaya gerek olmadığını düşündüm. Kirayı ödemesi halinde evde oturmaya devam edeceğini söyledim.
23 Mayıs akşamı banka hesabıma bakmaya gittiğimde henüz kiranın yatmadığını gördüm. Dört gündür ve günde en az 3-4 kere aramama rağmen, nedenini bilmiyorum ama telefonlarıma -isteyerek- cevap vermiyor. Apartman görevlisiyle konuştuğumda evde kimsenin olmadığını hatta evin boşaltılmış olabileceğini söylüyor. Ayriyeten son ayın aidat borcunun da ödenmediğini, apartmana da borçlu olduğunu belirtiyor.
Telefonlarıma cevap vermeyince az önce mesaj attım ben de. "İki gün içinde ya bir aylık kirayı ödeyin ya da evden çıkacaksanız 20 Mayıstan anahtarı teslim edeceğiniz güne kadar olan hesabı kapatıp daireyi boşaltın" dedim. Aksi halde hukuk yollarına başvuracağımı söyledim.
Soru 1- Hukuki yollara başvurabilmem için şartlar yerinde mi?
Soru 2- Nereye ve ne şekilde bir başvuru yapacağım?
Soru 3- Evi boşaltmadığı taktirde bu süreç ne kadar uzayabilir? Zira, yeni bir kiracı buldum ancak belirsizlikten ve anahtarın bende olmamasından dolayı kiraya veremiyorum.
Soru 4- Başvuracağım hukuki yollarda haksız çıkma, ayriyeten bir de avukatlık ücreti ödeme vs. gibi durumlarla karşılaşabilir miyim? (Anlattığım her şey eksiksiz ve doğrudur)
Cevap: Kirasını ödemeyen kiracıya ulaşamıyorum.
Kiracinizin t.c. numarasi var mı?
Şayet varsa haciz ve tahliye talepli icra takibi baslatmaniz gerekiyor. Şayet itiraz edilmez ve ödeme de yapilmazsa tahliye davası açmanız gerekiyor. .
Cevap: Kirasını ödemeyen kiracıya ulaşamıyorum.
6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanun 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte yürürlükten kaldırıldı. Hatalı kanunu inceliyorsunuz.