Hissedarların ev üzerindeki hakları ve Şufa hakkı
Merhaba.
Yaklaşık birkaç hafta önce bir evin yarı hissesini satın aldım . ( elimdeki tapuda daire no vesaire yazmıyor, anlayabildiğim-öğrenebildiğim kadarıyla arsa tapusu ve üzerinde ev var.)
Satın aldıktan sonra, diğer hissedara ulaşmaya çalıştım, telefon numarasını buldum, bi bakalım , ay sonu bakarız vesaire gibi şeylerle adam sürekli bekletme-atlatma çabasında, (öğrenebildiğim kadarı ile de bu adam birilerini dolandırmış, bir ton borcu varmış , polis peşinde vesaire gibi şeyler duydum) . Şimdi ben bu evi aldım ancak hayatımın sonuna kadar bu adamın gelip benimle anlaşmasını mı bekleyeceğim eve girmek, oturmak yahut kiraya vermek için ? Bu durumda izlemem gereken süreç nedir ? (bildiğim kadarıyla ev boş, kullanımda değil ve ben yanıma bir çilingir alıp kapıyı açtırtmak istemiyorum )
İnternetteki araştırmalarım sonucunda, şufa hakkı gibi birşey okudum, şimdi bu adam 2 ay sonra benden müsade alınmadı orayı ben alacaktım gibilerinden bir davada bulunup benim elimdeki payı alabilir mi ?
Kıymetli cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim. iyi çalışmalar.
Cevap: Hissedarların ev üzerindeki hakları ve Şufa hakkı
Alıntı:
SoloBlack rumuzlu üyeden alıntı
... şufa hakkı gibi birşey okudum, şimdi bu adam 2 ay sonra benden müsade alınmadı orayı ben alacaktım gibilerinden bir davada bulunup benim elimdeki payı alabilir mi ?
Evet,
ön alım hakkı kullandırılmadığı için dava açıp satın alırken bildirilen rakamla sizden elinizdeki kısmı satın alma hakkını kullanabilir.
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Pekii eve girmem konusunda ne düşünüyorsunuz ? sonuç olarak konutun yarısı bana ait. evin içerisi boş mu dolu mu bilmiyorum ancak orada oturulmadığını biliyorum.
Çilingir çağırıp kapıyı açtırtmam durumunda, ev boş-dolu ise karşılaşabileceğim durumlardan söz ederseniz çok sevinirim.
iyi geceler
Elinizdekini şufa hakkı kullanımıyla o kişiye satmak zorunda kalabileceğinizi bile bile eve girmeniz yapabileceğiniz hataların başında gelir herhalde, neden zora sokmak istiyorsunuz kendinizi anlayamadım.
Eve girdiğinizde içeride eşyalar varsa, ortağınızın eşyalarıma zarar verdi iddiası ile de canınız sıkılacaktır.
Diğer yarıyı da almak için görüşmeyi denediniz mi hiç?
Diğer hissedardan bu olayı aldıktan sonra şu anda ortak hissedar olduğum kişinin birilerini sağlam dolandırdığını öğrendim. şu anda kendi emlaklarında-paylarında haciz bulunduğundan satabileceğini düşünmüyorum. hoş.. ne yapmam gerektiğini de bilmiyorum.