İngiltere aleyhine nasıl bir prosedür izlenmeli?
Öncelikle herkese merhaba..
Benim çözümünü bulmakta zorlandığım konu bir yakınımın İngiltere' den sınırdışı edilmesi ile ilgili. Yakınım Londra' da Au-pair' lik yapan genç bir bayan. Ekim 2005' ten beri İngiltere' de kalıyor ve düzenli olarak Türkiye' ye gelip gidiyor. Londra' da sahibi Türk olan bir restorana (Wimpy) sahibinin ricası ile Sahibi Türkiye' de tatil yaptığı sırada yardımcı olmayı kabul ediyor. Orada bulunduğu 2. günde Home Office (Göçmen Bürosu) yetkilileri adeta restorana baskın yapıyor ve bu kişinin üniforma ile fotoğrafını çekerek illegal çalıştığı gerekçesi ile tutukluyorlar. 2 gün hücrede ve 10 gün mültecilerin tutulduğu bir nevi hapishanede tutyorlar. Bu süre içerisinde yakınım au-pair olarak yanlarında bulunduğu aileden buna dair bir belge, öğrenim ücreti olarak kullanacağı Türkiye' den kendisine gönderilmiş 1500 Sterlin bulunan hesabını gösterir bankadan alınmış bir belge, restoran sahiplerinden orada çalışmadığına dair bir belge alıyor ve orada kendisine vekil tayin ettiği bir özel avukat vasıtasıyla gerekli idari itirazları yapıyor. Sınırdışı edilmek üzere kendisine alınan uçak bilet tarihine bir gün kala idareden itirazlarının reddine dair bir cevap geliyor ve (polis eşliğinde uçağa bindirilip eşyasının aranması, bir kısmının orada kalması ve benzer birçok aşağılayıcı muameleye maruz kalarak) dönmek zorunda kalıyor. Ayrıca avukatından İngiltere' de yerel mahkmeye başvurma ehliyetinin bulunmadığını, yalnız Yüksek Mahkeme' ye başvurabileceğini öğreniyor. Şu anda Türkiye' de ve Konsolsluk kendileri vasıtasıyla herhangi bir işlem yapılamayacağını bildiriyor. Nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini bana sordu, ancak Türk Mahkemeleri' nin bu konuya bakmayacağını düşünüyorum. AİHM' e başvurmak açısından da iç hukuk yollarının tüketilmiş olması gereği koşulunun karşısına çıkma ihtimali var. Bu konuyla ilgili bilgisi olan var ise yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederim, iyi çalışmalar..