8 Yıllık Kiracıyı Çıkarma (Yeni Malik)
Merhaba,
2008 Eylül ayında Kurumsal bir market ile 15 yıllık sözleşmesi olan bir taşınmazı satın aldım. Bir iki gün içinde tapu devri yapılacak. Taşınmazı alma nedenim kiracıyı çıkarıp mevcut işyerimi taşımak. Sözleşmede "Kiralayan taşınmazı satar ve yeni malik kiracıyı çıkartır ise o anki aylık kira bedeli üzerinden 24 aylık kira bedeli ve taşınmaza yapılan masrafları ödemek zorundadır." şeklinde bir tazminat maddesi var. Satıcıyla sözleşmeden kaynaklı her türlü tazminatı ödeyeceğimize dair bir sözleşme yaptık. Mevcut sözleşmeyi yeni malik olarak devam ettirebilir miyim? T.K. 346 maddesinde 2012 yılında yapılan değişiklik ile Temmuz 2017 yılında kiracıyı kanunen çıkarma hakkım olur mu? Eğer çıkartırsam tazminat öder miyim?
Cevap: 8 Yıllık Kiracıyı Çıkarma (Yeni Malik)
Dükkanı satın almadan önce, kiracıyı çıkartısanız doğacak tazminatları ödeyeceğinizi taahhüt ettiğinize göre, sorunuzdaki inceliği anlamamış olabilirim.
Yine de anladığım kadarı ile cevaplayayım:
Siz kiracıyı çıkartabilirsiniz.
Kiracı, eski sahiple yaptığı sözleşmeye dayanarak 2 yıllık kira + işyeri için yaptığı masrafı eski sahipten alır.
"Satıcıyla sözleşmeden kaynaklı her türlü tazminatı ödeyeceğimize dair bir sözleşme yaptık." ifadenizden anladığım doğru ise, eski sahip onlara ödediği bu parayı sizden alır.
Yazım eksikliği olmuş haklısınız, yeri henüz almadım 1-2 gün içinde parayı ödeyip tapuyu alacağım. 2008 yılında kiracıyla sözleşme yapılmış 8 yılını doldurmuş eski malik tazminat ödemekle yükümlü olacak ancak TK 346. maddesi tazminat olayını yok saymaz mı? 5 yılını doldurmuş 10 yılıdan az şuanki sözleşme ve Kiracı TK 346 ile mevcut haklarını yitirmiş olacak buna tazminat da dahil olmaz mı?
Basit bir soru değil. Ancak o sözleşmenin geçersiz olacağını düşünMÜyorum. Yani kiracı çıkacak muhakkak ama eski sahibinden de o sözleşmeye dayanarak tazminat isteyebilecek.