Paypal yoluyla vergi levhasız küçük çaplı sanal ürün satışı yapmak nelere sebep açabilir ?
Küçük çaplı bir İnternet sitesi kurup aylık 2000-3000 lira bir gelir elde etmek istiyorum. Satacağım ürünler sanal 2. el oyun hesapları olup sitemi "reseller" kimliği altında açacağım. Kişisel bir şirketim veya ltd şti. türünden bir şirketim yok ve hiçbir şekilde fiziksel ortama bağlı olmayacak. Vergi levhasına veya benzeri bir belgeye ihtiyacım var mı ? Hiçbir şekilde fiziksel ürün satışı veya benzeri satış yapmayacağım sadece sanal 2.el oyun hesapları satacağım. Vergi olarak bir sıkıntı yaşar mıyım ya da e-satışlarla ilgili yasal bir düzenleme var mı ?
Cevap: Paypal yoluyla vergi levhasız küçük çaplı sanal ürün satışı yapmak nelere sebep açabilir ?
Her ne kadar uygulamada belirttiğiniz şekilde e-ticaret yapılmaktaysa da işin doğrusu her türlü ticari kazancın vergiye tabi olmasıdır. Çünkü ticaretten gelir elde etmektesiniz. Üstelik Paypal yeni yürürlüğe koyduğu bir kural ile kullanıcılarından Vergi numarası talep etmeye başladı.
Cevap: Paypal yoluyla vergi levhasız küçük çaplı sanal ürün satışı yapmak nelere sebep açabilir ?
Alıntı:
Av.Feyz Pazarbaşı rumuzlu üyeden alıntı
Her ne kadar uygulamada belirttiğiniz şekilde e-ticaret yapılmaktaysa da işin doğrusu her türlü ticari kazancın vergiye tabi olmasıdır. Çünkü ticaretten gelir elde etmektesiniz. Üstelik Paypal yeni yürürlüğe koyduğu bir kural ile kullanıcılarından Vergi numarası talep etmeye başladı.
İlginiz ve açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Paypalla konuştuğum zaman bana bireysel hesaplardan yapılan satışlarda araya girmediklerini belirttiler kendilerine yönelttiğim "Bireysel hesabımla sanal ürün satışı yaparsam ne gibi sorumluluklarım var ?" sorusunun ardından destek birimindeki görevlinin yanıtı "Hesabınızı teyit etmeniz gerekiyor bunun için elektrik faturası(veya herhangi bir fatura) ve T.C Kimlik Kartınızın (yabancıysanız oraya ait sosyal güvenlik numaranızın) Resmini (önlü-arkalı) atmam gerektiğini belirttiler ve ben tüm işlemleri gerçekleştirdim. Kendilerine bir sorun olur mu diye sorduğumda "Bir sorun yaşamazsınız" dendi. Zaten ödeme butonu kullanarak yapmayı düşünüyorum ve paypal 15 liralık ödemeden (örnektir) bana 13.90~ TL para yansıtıyor. Bu konu hakkında Paypal şirketinin benimle iletişime geçmesi bu şekildeydi sizce bir sorun yaşar mıyım bu aşamadan sonra ?
e-ticaret kapsamında bütün satışlarınızı banka kanalı ile yapacağınızdan, size resen vergi mükellefiyeti açarlar. Bunun yerine home ofis olarak vergi mükellefiyeti açmanızı ve yasal yollarla bu işi yapmanızı öneririm. İdarece yakalandığınızda, kazancınızdan daha fazlasını ödemek zorunda kalırsınız.