Kredi Çıkmayan Kat İrtifaklı Daire
Merhaba ;
Babadan miras kalma kat irtifaklı bir dairemiz mevcut ve bu daireyi satmayı düşünüyoruz. Yalnız binada bazı problemler var. Şöyle ki ;
Belediye İmar Müdürlüğü'ne gittiğimde bina ile ilgili geçmiş tarihli zabıt tutulduğunu öğrendim. Bina zemininin projedekinden yüksek olduğu, tabanın daha geniş olduğu ve çatı katının projede olmadığına dair elle yazılmış raporlar ve çizimler mevcuttur. Bizim dairemizin yanında bulunan daire krediye uygun olmadığından çok ucuza satıldı. Anladığım kadarı ile binada bulunan diğer dairelerde krediye uygun değildir. Belediye imar müdürlüğünde bulunan arkadaş sorunun düzeltilmesi için üniversiteden rapor almak gerekir veya apartmanda bulunanlardan muvafakatname almak gerekir diye söyledi.
Böyle bir problemi çözmek ve kat mülkiyeti tapusu almak için ne yapmak gerekir ?
Kredi çıkmaması bankaların insiyatifindemidir yoksa bu tarz durumlar için yasal mevzuat varmıdır ?
Bir dairenin krediye uygun olup olmadığını kim belirler ?
Not : Daire müteahhitten 1998'de alındı.
Cevap verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Kredi Çıkmayan Kat İrtifaklı Daire
Herhangi bir başvuru için Kredi kullandırıp kullandırmamayı sadece ilgili banka belirler,
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Herhangi bir başvuru için Kredi kullandırıp kullandırmamayı sadece ilgili banka belirler,
Peki böyle bir problemi çözmek ve kat mülkiyeti tapusu almak için ne yapmak gerekir ?
Ki bankaların çoğu kredi vermeyi reddedecektir.
Belediye imar müdürülüğündeki o arkadaşın söylediği yolu izlemek gerekir.
Alıntı:
Belediye imar müdürülüğündeki o arkadaşın söylediği yolu izlemek gerekir.
O arkadaş çok yoğun olduğundan 30 saniye bankodan birşeyler anlattı geçti, tam anlayamadım. Bu konu ile ilgili okuyabileceğim bir kaynak mevcut mudur ?
Sorunu çözeceğiniz yer Belediye İmar Müdürlüğü,
Sorunu tespit edip zabıt tutan Belediye İmar müdürlüğü,
Projeyi mevcut duruma veya mevcut durumu projeye uygun hale geitrdikten sonra işlemleri yapacağınız yer Belediye İmar müdürlüğü
olunca ,
o Belediye İmar müdürlüğüne mevcut sorun için başvuruda bulunup , binanıza özel o durum için izlenmesi gereken yolları bulabileceğiniz tek kaynak orada görevli memurdur.
Kuvvetle muhtemel bu işlemlerin sonucunda varacağınız noktada, krediye uygun durumda olsa idi satabileceğiniz değere göre ortaya çıkan farktan çok daha fazlasını harcamış olursunuz.
Alıntı:
Sorunu çözeceğiniz yer Belediye İmar Müdürlüğü,
Sorunu tespit edip zabıt tutan Belediye İmar müdürlüğü,
Projeyi mevcut duruma veya mevcut durumu projeye uygun hale geitrdikten sonra işlemleri yapacağınız yer Belediye İmar müdürlüğü
olunca ,
o Belediye İmar müdürlüğüne mevcut sorun için başvuruda bulunup , binanıza özel o durum için izlenmesi gereken yolları bulabileceğiniz tek kaynak orada görevli memurdur.
Kuvvetle muhtemel bu işlemlerin sonucunda varacağınız noktada, krediye uygun durumda olsa idi satabileceğiniz değere göre ortaya çıkan farktan çok daha fazlasını harcamış olursunuz.
Bahsettiğiniz masraflar tahmini olarak ne tutar ?
Evin asli değeri 1.3 Milyon TL, yalnız krediye uygun olmayınca 900 Bin TL'ye kadar fiyat sarkmış oluyor. Aradaki fark kadar masraf edeceğimi zannetmiyorum. Bu arada İmar Müdürlüğünde ne belgelerin ( tutulan zabıtlar ve çizimler ) fotokopilerini veriyorlar nede bilgi veriyorlar. Bir gizli kapaklı durum var ama tam anlayamadım. Ortada müteahhit ile dönemin belediye çalışanları arasında bir al ver birşeyler olmuş sanırsam.
Bu konuya ek olarak araştırmalarım doğrultusunda bazı sorularım olacaktı.
Bu çizilmesi gereken tadilat veya revize projesini, binanın daha önce çizimini yapan proje müellifi mi çizer ?
Binanın şu anki yapılı konumunun imara uygun olduğunu nereden bileceğiz ?
Bu konuda yardım bekliyorum. Yardımcı olabilirseniz veya okumam gereken bir kaynak gösterilirse çok makbule geçer.