Yemek Resminden Telif Hakkı Davası Açılmış
Sanırım yaklaşık 5 sene önce bir web sitesi almıştım. Sitenin whois bilgilerinde siteyi satan kişinin bilgileri kalmış. Bu site en son sanırım 2014 yılında ilgilenmişim belkide daha eski tam olarak hatırlamıyorum. Siteyi bana satan arkadaşa Cumhuriyet Başsavcılığı Fikri ve Sinai Haklar soruşturma burosundan kağıt gelmiş. Nedeni ise soruşturma talep eden bir internet sitesi, bir fotoğraf kullanımından dolayı fikri ve sinai haklardan soruşturma açılmış. Soruşturmayı açan firmanın bir yemek sitesi olduğunu öğrendim. Muhtemelen sitelerindeki bir pilav yada farklı bir yemek resmi veya yemek tarifi siteye eklenmiş. Bu suç mudur? Ayrıca site sanırım yaklaşık 2 senedir aktif değil ve google aramalarında çıkmıyor. Olayı öğerenir öğrenmez suc duyurusunda bulunan internet sitesi yetkilisine mail attım özür diledim böyle bir şeyin haklarının ihlal edeceğini düşünemedeiğimi ve sitenin yaklaşık 2 senedir yayında olmadığını ilettim.
Bu konu hakkında neler yapılabilir, neler yapabilirim. Lütfen değerli görüşlerinize ve yardımınıza ihtiyacım.
Cevap: Yemek Resminden Telif Hakkı Davası Açılmış
cumhuriyet savcılarının boş vakti çok galiba , günde yüzlerce yasa dışı olay oluyor onları takip eden yok , pkk paçavralarıyla dolu yüzlerce sayfa facebook twiter hesabı olanlar var nedense onları takip eden yok
yemek resmine telif davası açılması gerçekten çok ilginç, çok özel ve telif hakkı satın alınmış bir yemek türü olmalı :/
Herneyse, sitede yayınlarken kaynak belirttiyseniz yurtdışında suç olmuyor diye biliyorum ama maalesef Türkiye'deki yasaların nasıl uygulandığından haberim yok. Bence profosyonel yardım almalısınız ve suçun unsurlarının oluşup oluşmadığı üzerinde
durmalısınız. Mesela pinterest.com da hertürlü resim yayınlanıyor ama kaynağa link olduğu için sanırım hiçbir sorun çıkmıyor.
Gene google görsellerde lisans hakkı olan resimler de arama sonucunda geliyor ama altında lisanslı olduğu yazılı.
Yani sadece resmi kaynak belirterek yayınlamak suç mu değil mi? Kaynak belirtilmediyse neden belirtilmediği mesela google gibi bir siteden bulunup "anomim" olarak kabul edilip edilmediği filan tartışılabilir belki.
Benim de kendi bloğumda enson teknolojik olaylar yazılı hepsi de birebir kopyala yapıştır ama makalenin hem başında hem sonunda kaynak site belirtip link vermiş durumdayım. Site 2 yıldır aktif henüz bir sorun çıkmadı.
Alıntı:
borsaci_b rumuzlu üyeden alıntı
yemek resmine telif davası açılması gerçekten çok ilginç, çok özel ve telif hakkı satın alınmış bir yemek türü olmalı :/
Herneyse, sitede yayınlarken kaynak belirttiyseniz yurtdışında suç olmuyor diye biliyorum ama maalesef Türkiye'deki yasaların nasıl uygulandığından haberim yok. Bence profosyonel yardım almalısınız ve suçun unsurlarının oluşup oluşmadığı üzerinde
durmalısınız. Mesela pinterest.com da hertürlü resim yayınlanıyor ama kaynağa link olduğu için sanırım hiçbir sorun çıkmıyor.
Gene google görsellerde lisans hakkı olan resimler de arama sonucunda geliyor ama altında lisanslı olduğu yazılı.
Yani sadece resmi kaynak belirterek yayınlamak suç mu değil mi? Kaynak belirtilmediyse neden belirtilmediği mesela google gibi bir siteden bulunup "anomim" olarak kabul edilip edilmediği filan tartışılabilir belki.
Benim de kendi bloğumda enson teknolojik olaylar yazılı hepsi de birebir kopyala yapıştır ama makalenin hem başında hem sonunda kaynak site belirtip link vermiş durumdayım. Site 2 yıldır aktif henüz bir sorun çıkmadı.
Yemek türü ile ilgili değil ki. Adam stüdyo hazırlamış, fotoğrafçı tutmuş, yemeği hazırlamış, fotoğrafını çekmiş, dünyanın masrafını etmiş emeğini harcamış, birisi gelip o fotoğrafı alıp sitesine koyarsa adam tabii ki itiraz eder.
Tam tersine Amerika'da çok daha serttir telif konusu. Ülkemizde çok yumuşaktır. Amerika'da "fair use" dedikleri durum dışında kullanamazssınız. Sizin aldıklarınız çok büyük yerler ise umursamamış olabilir. Ama günün birinde böyle bir talep gelirse siz de kaldırmak durumunda kalırsınız.
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Yemek türü ile ilgili değil ki. Adam stüdyo hazırlamış, fotoğrafçı tutmuş, yemeği hazırlamış, fotoğrafını çekmiş, dünyanın masrafını etmiş emeğini harcamış, birisi gelip o fotoğrafı alıp sitesine koyarsa adam tabii ki itiraz eder.
Tam tersine Amerika'da çok daha serttir telif konusu. Ülkemizde çok yumuşaktır. Amerika'da "fair use" dedikleri durum dışında kullanamazssınız. Sizin aldıklarınız çok büyük yerler ise umursamamış olabilir. Ama günün birinde böyle bir talep gelirse siz de kaldırmak durumunda kalırsınız.
Sanırım yanlış anlaşıldım sayın Kırcalı aslında sizin gibi düşünüyorum ama yanlış anlattım galiba. ABD'de yasalar daha yumuşak anlamında söylemedim tersine Türkiye'de ABD'ye kıyasla çok yumuşak olmasına rağmen dava açılmasına şaşırdım bende. İlginç geldi. Mesela google booksu hepimiz biliriz, her kitaptan belli kısımları gösteriyor, dava açıldı ama google kazandı :) Bir de çok bilindik şeylerde telif ihlali oluşmuyor ama yazıyı akademik açıdan değersiz kılıyor, örneğin E=mc^2 formülünün Einstein'a ait olduğunun zaten bilinmesi gibi yada süperpoziyonda hem 1 hem sıfır bulunur gibi bir bilgi kaynak göstermeseniz bile telif ihlali oluşturmaz zira süperpozisyonu bulan kişi zaten bellidir ya da F=ma newtona ait olduğunu zaten konuya hakim herkes bilir, kaynak belirtmeyince akademik yazı olmaz o kadar. Yani ABD'de bile belli bir esneklik payı var anlamındaydı. Yani bilindik bir yemekse sorun çıkması bu anlamda şaşırtıcı olmuş.
**Blogda yayınlarken sorun çıkmamasının sebebi, zaten şirketin halka açtığı bilgileri, şirketin sitesini referans gösterek vermem. Tesla Motors'un halka açık patentleri gibi. Bende güneş enerjisinde %50ye ulaşılan materyalleri yayınlıyorum.
Bakın, yanlış anlama devam ediyor. Sorun yemeğin bilinmesi değil. İsterse yağda yumurtanın fotoğrafını çeksin. Telifi ihlal eden yemeğin kendisi değildir, fotoğraftır.
Anladım. O açıdan düşünmemiştim.
Şu mesajı alkışlamak istiyorum. Bu kadar net, açık ve doğru anlatılabilirdi.
Fotoğrafı çeken kişi bazı durumlarda esas ürünü yapan kişiden çok daha fazla efor sarf etmekte. Bu durumun ciddiyetini doğru değerlendirmek gerek.
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Bakın, yanlış anlama devam ediyor. Sorun yemeğin bilinmesi değil. İsterse yağda yumurtanın fotoğrafını çeksin. Telifi ihlal eden yemeğin kendisi değildir, fotoğraftır.