Bazı büyük firmalar tarafından müşteri ile yapılan telefon konuşmalarının kaydedilmesi
Bilindiği üzere pekçok büyük firma müşteri ile yapılan telefon konuşmalarını kaydetmektedir. Görüşme başlangıcında "hizmet kalitemizin arttırılması amacıyla görüşmelerimiz kaydedilecektir" şeklinde bir anons ile müşteriye bu konuda bir bildirimde bulunulmaktadır. Görüldüğü üzere burada bir emrivaki vardır.
Bu bildirimin yapılması yeterli midir? Yoksa bu konuda müşterinin onayı mı alınmalıdır? Örneğin "görüşmelerimizin kaydedilmesini istemiyorsanız X tuşuna basınız" şeklinde müşteriye bir seçenek sunulmalı mıdır?
Konuyu tartışmaya açıyorum.
Cevap: Bazı büyük firmalar tarafından müşteri ile yapılan telefon konuşmalarının kaydedilmesi
Bir fikir: karşı yanın, "konuşmalarımızı kaydedeceğim" bilidirimi diğer yana tercih hakkı sunar; konuşmaların kaydedilmesine razıysan devam edersin, değilse kapatabilirsin... bir anormallik göremiyorum.
Cevap: Bazı büyük firmalar tarafından müşteri ile yapılan telefon konuşmalarının kaydedilmesi
Sayın treaders;
İyi güzel söylüyorsunuz da burada bir zorlamadan bahsediliyor. Konuşmalarımın kaydedilmesine rıza göstermediğimi farz edelim, bir şikayet/talep durumunda müşteri hizmetleri ile nasıl irtibat kurabilirim o zaman? Yapılan kayıt işleminin hukuki bir dayanağı var mıdır? Ki bence yok.
Her iki fikir de çok güzel. Diğer üyelerin de fikir beyanında bulunmalarını diliyorum. Tartışarak doğru bir sonuca ulaşılabileceğini düşünüyorum.
- - - Updated - - -
Alıntı:
treaders rumuzlu üyeden alıntı
Bir fikir: karşı yanın, "konuşmalarımızı kaydedeceğim" bilidirimi diğer yana tercih hakkı sunar; konuşmaların kaydedilmesine razıysan devam edersin, değilse kapatabilirsin... bir anormallik göremiyorum.
Sayın traders,
Evet. Burada kişi, sesinin kaydedileceğini bildiği halde görüşmeyi sonlandırmayarak devam etmesi kendi özgür iradesi dahilinde olan bir durumdur.
Bu nedenle buna "zımni" olarak rıza gösterdiği addolunabilir.
Sayın RuTH'un düşüncesi de gayet mantıklıdır.
Kişinin bu şirketle mutlaka görüşmesi gerekiyor ise burada bir zorlama olduğu rahatlıkla söylenebilir. Kişi, "iradesi dışında" sırf bu görüşmeyi yapabilmek için konuşmaya devam etmeye zorlandığından söz edebilir.