Merhaba Arkadaşlar
Size bir kaç sorum olacak.
Tabldot yemek üreten firmamda Eylül 2000 girişli bir çalışanım var.
1. Tüm çalışanlarımızın maaşları askeri ücret.(bankaya yatırıyorum)
2. Hersene ekstra yarım maaş yılbaşı primi veriyorum. (elden)(şahit var)
3. Hersene 10 iş günü izin verdim.(kayıt yok)(şahit var)
4. Sabah 8.30 akşam 18.00 çalıştık. Namazı, yemeği, çay sohbetleri sürekli mola yaptılar. molalar günde 1 saati geçiyor. (haftada 51 saat çalışılan mesai)( dinlenme süreleri hariç)
5. Mazeret izinleri sınırsızdı.(şahit var.)
6. Kendisine ekstra bugüne kadar 10000 liraya yakın ev yapması için destek dahi verdim. Tazminattan düşeriz dedik. (elden verdim)( imzalı kağıtlar var.) (şahit var.)
7. 2015 sonunda tüm çalışanlarımın geriye dönük tazminatlarını elden ödedim ( evet bankaya yatırmadım) ve kendilerinden geriye dönük aşağıdaki metin gibi bir metinle yazı alıp imzalattım.(şahit var.)(zorlama yok)
"Aşağıda bilgileri bulunan işyerinde çalışan olarak, 31.12.2015 tarihine kadar çalışmış bulunmaktayım. Söz konusu çalışma sürem içerisinde doğan tüm kanuni ve akdi haklarımı aldım. Tüm tazminatlarımı aldım. Tüm izinlerimi kullandım. İşveren ve çalışan olarak karşılıklı alacak verecek maddi manevi hiçbir hesabımız kalmamıştır. Tüm alacaklarımı elden nakdi olarak aldım."
şimdi çalışanım bana gönderdiği ihtarnamede;
0. işe girdiği günden beri hiç izin kullanmadığı
1. Bizim onu kovduğumuzu, kendisine olmayacak iş verdiğimizi
2. maaşını askeri ücretten gösterdiğimizi normalde daha fazla olduğunu
3. maaşı askeri ücretten yatırdığımız için emeklilik haklarının zarara uğradığını
4. fazla mesai yaptırdığımızı bu mesailerin ücretlerini
5. resmi tatillerin ücretlerinin kendisine ödenmediğini
Kendisine ihtarname çektim işine dönsün diye ama dönmedi bende tutanak tuttum bugün işe gelmedi 3 iş günü diye, hala sigortası devam ediyor.
şimdi çalışanım benden ya para ver yada mahkemede görüşelim diyor. Sizce ne yapmalıyım ? Mahkeme ne kadar sürer. Sonuç ne olur?