"Sınıfı Görevi Yapamaz" Raporuna Rağmen Alınamayan Adi Malullük Kararına Yönelik Nasıl Bir Yol İzlemem Gerek?
01.09.2006 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının bir iştirakçisi olarak (askeri öğrenci) işe başladım. Askeri okula girişte tam teşekkülü bir Asker Hastanesinden hiçbir hastalık teşhisi konmadan "Askeri Öğrenci" olur raporu aldım. 04.04.2008 tarihinde Asker Hastanesine "Sınıfı Görevi Yapar/Yapamaz, Amatör Denizci Olur/Olamaz" kararlı kurul raporu almak maksadıyla sevk edildim ve buradaki muayeneler esnasında Göğüs Hastalıkları polikliniğince yapılan muayene sonucunda sevk edildiğim GATA Haydarpaşa Hastanesinde yapılan tetkikler sonucunda akciğerimde kitle tespit edilmiş ve ameliyat sonucu bu kitle alınarak 2 ay hava değişimi ile taburcu edildim. Bu hava değişiminin ortasında ise askeri okuldan mezuniyetim yapılarak atanmam muharip sınıf olarak yapıldı. Yani başlangıçta "Sınıfı Görevi Yapar/Yapamaz, Amatör Denizci Olur/Olamaz" raporu almak için gönderildiğim hastaneden bahse konu raporu almadan mezun edilmiş oldum. 2 aylık SMK'lı hava değişimi sonrası sırasıyla 14.11.2008 tarihinde GATA Haydarpaşa Hastanesi heyet raporu sonucu C37 Timus Malign Neoplazmı tanısı ile 48/D/F2 "Sınıfı Görevi Devam Eder 3 Ayda Bir Tıbbi Onkoloji Kliniğince Kontrolü Uygundur", 02.01.2009 tarihinde GATA Haydarpaşa Hastanesi heyet raporu sonucu C37 Timus Malign Neoplazmı tanısı ile 48/D/F2 "Sınıfı Görevi Devam Eder 3 Ayda Bir Tıbbi Onkoloji Kliniğince Kontrolü Uygundur" kararları tanzim edildi. Bu süreç zarfında sınıfım halen daha muharip sınıf olarak kalmış ve görevim de devam etmiştir. Daha sonradan 04.05.2009 tarihinde GATA/Ankara tarafından C85.9 Castleman Hastalığı tanısı ile B35/F2 "Sınıfı Görevini Yapamaz" raporu tanzim edilmiştir. Bu rapor için SGK tarafından verilen karar ise "Astsubaylığa Atanmasına Esas Olan Sağlık Kurulu Raporunun İncelenmesi Sonucu; Hastalığın Göreve Başlayış Esnasında da Mevcut Olduğu Tespit Edildiğinden 5434 sayılı Kanunun 44.Maddesi 3.Fıkrasına göre malul olmadığına karar verildi." şeklindedir.
15.02.2014 tarihinde SGK Üst Sağlık Kuruluna dilekçe ile başvurarak bahse konu kanun fıkrasında geçen "... silah altına alındıkları dönemde malul olup, bu malullükleri asıl vazifelerini yapmaya mani olmayanlar ile sandığa tabi göreve atandıkları tarihten önce malul sayılmayı gerektiren hastalık veya sakatlığı olduğu belirlenenler hakkında, bu hastalık veya sakatlık sebebiyle bu Kanunun malullüğe ilişkin hükümleri uygulanmaz..." ibare ile malul olmadığıma karar verilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirttim. Çünkü ben ne silah altına alındığım 2006 yılında malul durumundaydım, ne de sandığa tabi göreve atandığım (01.09.2006) tarihinden önce malul olmamı gerektirecek bir hastalık belirlenmedi. Sonuçta bahse konu askeri okula girerken sağlam raporu alarak hastalıksız bir şekilde giriş yaptığım ortadadır. Fakat SGK bu dilekçeme yanıt olarak Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca 25/02/2016 tarihinde sınıf değişikliği aldığım raporu incelediklerini ve yine aynı şekilde 5434 sayılı Kanunun 44.Maddesi 3.Fıkrasına göre malul olmadığıma karar verildiğini belirtmişlerdir.
Kısaca anlatmaya çalıştığım sağlık safahatım doğrultusunda şu anda izlemem gereken yol ne olmalıdır? Dava mı açmalıyım yoksa itiraz dilekçesi mi vermeliyim? Ortada bir yanlış var ve ben bu yanlışı bir türlü SGK'ya izah edemiyorum ya da SGK anlamak istemiyor. Dava açmam daha sağlıklı bir yol ise SGK davalarında uzman bir avukat önerebilir misiniz, ya da önce itiraz dilekçesi vermem daha doğru olur diyorsanız dilekçemi nasıl yazmalıyım, neleri belirtmeliyim, sağlık raporlarımı EK yapmama gerek var mıdır ve bu dilekçeyi nereye göndermem gerek tam olarak?
Cevap: "Sınıfı Görevi Yapamaz" Raporuna Rağmen Alınamayan Adi Malullük Kararına Yönelik Nasıl Bir Yol İzlemem Gerek?
Site kuralları gereği size bir avukat ismi önerebilmemiz mümkün değil. Kendi imkanlarınız ile idari yargı alanında uzman bir avukat bulmanız gerekiyor.
SGK'nın verdiği cevabın tebligat tarihinin üzerinden 60 günden fazla bir süre geçmeden SGK aleyhine idare mahkemesinde iptal davası açmanız gerekmektedir. 60 günlük süre hak düşürücü bir süre olduğundan süreyi geçirmemeye çok dikkat etmelisiniz.
Konunuz biraz karışık olduğundan davanın sonucu hakkında net bir yorum yapamasam da ilk bakışta haklı gibi duruyorsunuz. Avukatınız muhtemel sonuç hakkında sizi bilgilendirecektir. Kolay gelsin.
Cevap: "Sınıfı Görevi Yapamaz" Raporuna Rağmen Alınamayan Adi Malullük Kararına Yönelik Nasıl Bir Yol İzlemem Gerek?
Sonuç ne oldu hastalık arıza cetvelindeki yeri falan değiştiyse bunları belirterek bir ilk olarak sgk yüksek sağlık kuruluna itiraz dilekçesi sonra da mahkeme ile ancak hakliliginizi ispatlayabilirsiniz