Özürlü kardeşin veraseti hakkında
Merhaba. Almanya'da yaşayan abim , zihinsel engelli ablam var yine almanyada yaşayan babam vefat etti.Bir şehirde 3 daire ve 2 dukkandan oluşan bir apartman bir diğer şehirde 1 daire ve 1 triblex villa miras olarak kaldı.Mirasçı olarak 3 kişi varız.Ben malların satılmamasından yanayım. Abim satmaya onay varmezsen izale-i şuyu ile sattıracağını söyledi ve hemen avukata vermiş bile ve malların değerleri ölçüldü . Sorularıma gelecek olursam.
1.Abim benden haberisiz engelli ablamın verasetini üzerine almış ve ablamın payını da kendıne sayarak 2 pay benım 1 pay senin diyor.Engelli olan kardeşin payının yarı yarıya abımle bana paylaştırılması mumkunmu ?
2.1. şehirde olan apartman kentsel dönüşüme girecekmiş ve bana orasıyla şimdilik işimiz yok diyerek kalan villa ve 1 apartmanı sattıracağını söyledi kalan mirasın bu şekilde ayrı ayrı satılması mümkün mü ?
3. Kentsel dönüşüme gireceğini soyledıgı apartmanın durumu ne olur bunlarla ilgili bana yardımcı olabilecek bilgili birileri var mı ?
Cevap: Özürlü kardeşin veraseti hakkında
Alıntı:
Altuğ10 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba. Almanya'da yaşayan abim , zihinsel engelli ablam var yine almanyada yaşayan babam vefat etti.Bir şehirde 3 daire ve 2 dukkandan oluşan bir apartman bir diğer şehirde 1 daire ve 1 triblex villa miras olarak kaldı.Mirasçı olarak 3 kişi varız.Ben malların satılmamasından yanayım. Abim satmaya onay varmezsen izale-i şuyu ile sattıracağını söyledi ve hemen avukata vermiş bile ve malların değerleri ölçüldü . Sorularıma gelecek olursam.
Alıntı:
1.Abim benden haberisiz engelli ablamın verasetini üzerine almış ve ablamın payını da kendıne sayarak 2 pay benım 1 pay senin diyor.Engelli olan kardeşin payının yarı yarıya abımle bana paylaştırılması mumkunmu ?
Veraset değil, vesayet.
Engelli kardeşinizin miras payının ikiniz arasında paylaştırılması gibi bir şey sözkonusu olamaz.
Öyle dediği gibi 2 pay abinize 1 pay size şeklinde de olamaz, 1 pay abinize, 1 pay size 1 pay engelli kardeşinize dir.
Abiniz mahkeme kararıyla engelli kardeşinize vasi olarak atandığından , engelli kardeşinizin miras payının korunması, işletilmesi vb yönetimi işlemleri yapmaya yetkili kişidir. O nedenle engelli kardeşinizin payının da kendine verildiğini / verileceğini düşünüyorsa yanılıyor.
Vasi olan abiniz, kardeşinizin payının yönetimi ile ilgili yaptığı işlemler hakkında mahkemeye yıllık olarak hesap vermek zorundadır.
Abinizin , engelli kardeşinizin vasiliği konusunda usulsüzlükleri olduğunu düşünüyor / biliyorsanız, ilgili mahkemeye vasiliğinin iptali için başvurabilirsiniz.
Alıntı:
2.1. şehirde olan apartman kentsel dönüşüme girecekmiş ve bana orasıyla şimdilik işimiz yok diyerek kalan villa ve 1 apartmanı sattıracağını söyledi kalan mirasın bu şekilde ayrı ayrı satılması mümkün mü ?
Evet , mümkündür.
Alıntı:
3. Kentsel dönüşüme gireceğini soyledıgı apartmanın durumu ne olur bunlarla ilgili bana yardımcı olabilecek bilgili birileri var mı ?
Bir işlem yapılabilmesi için, abinizin kendi payı, engelleli kardeşinizin payı için gereken evraklara imza atar, onaylar, siz de gereken evraklara imza atar onaylarsınız, işlemler yapılır. Ya da imzanızı atmaz, işlemleri onaylamazsınız, abiniz izale i şuyu davası ile orada da ortaklığı sonlandırma yolunu seçer, mahkeme kararıyla satışa çıkmasını sağlar. Siz de alabilirsiniz, abiniz de alabilir, sizlerle hiç ilgisi olmayan başka kişiler de alabilir o durumda .
Cevap: Özürlü kardeşin veraseti hakkında
Çok teşekkürler cevaplarınız için.Peki vasi olma durumu tek kişi tarafından olması zorunlu mu örneğin ben 6 ay türkiyede ablama baksam 6 ay da abim orada baksa bu şekilde mahkemeye başvurabilirmiyim kabul olur mu acaba.Benim derdim abim art niyetli vasi olabilirsem ablama o parayla biz erken vefat edersek diye bir garanti altına almak bir vakıfla vs bu işlerle ilgilenen biryerlerle anlaşmak.
Vasi tayin edilen kisi,miras düşen parayı kullanabilir mi
Erdoğan bey babam sonradan oluşan beyin felci sebebiyle annem vasi tayin edildi,simdi dedemden kalan yerler satılıyor ve parası anneme gidecek ben görüşmüyorum.bu parayı kullanabilir mi? Benim haberim olur mu
Cevap: Vasi tayin edilen kisi,miras düşen parayı kullanabilir mi
Anneniz babanıza ait olan o paranın yönetimi hakkını, babanız için gereken bakımların , yaşamının devamı için yapılması gerekenlerin yapılması için kullanmak üzere yetkilendirilmiştir, elbette o parayı kullanabilir gerektiği yerde ve şekilde.
Bu para kullanıldığında sizin haberiniz olması gerekiyor mu? Hayır.
Cevap: Vasi tayin edilen kisi,miras düşen parayı kullanabilir mi
Erdoğan bey babamı yaşlı bakım merkezi ne yatırdığı ve başka bir şehirde yaşadığı için yaptığını bilmiyorum.benim amacım bağ-kur maaşı çekebilmesi için verdiğimiz vasiliği, şimdi babamin hakkını alabilmek için açtığı miras paylaşımı davasında verilecek 600 bin civarında parayı istediği gibi kullanabilir mi hesap verme zorunluluğu mahkemeye de yok mudur?
- - - Updated - - -
Yada bu parayı kardeşim ile yaşadığı için,ev almayı düşündügünü söylüyormuş evli kardeşime.peki babam ölünce bu paranın hesabını nasıl sorabilirim? Yada şimdi bir şey yapabilir miyim