kredi kartı borcunun erken ifası
merhaba. ben ziraat bankası genç bankkart kullanıyorum hem kredi kartı hemde banka kartı özelligi bulunuyor bu kartın. size danışmak istedigim konu kredi kartımda yaptıgım harcamaların son ödeme tarihi 12,04,2016 olarak belirlenmiştir. Banka kartımda bulunan 350 tl lik kısım 12,04,2016 tarihinde sabah 10:42 saatinde tarafıma sorulmaksızın kredi kartı borcuma havale edilmiştir. Bu işlem gayrimeşru bir işlem midir ? araştırdıgım kadarıyla son ödeme tarihini yani 12 yi 13 e baglayan gece yarısında yapılması gereken işlemin paramın gasp edilip henüz temmerüde düşmemiş borcun kredi kartına yatırılması hukuk açısından dogru mudur ?
Cevap: kredi kartı borcunun erken ifası
O parayı alırken sizi silah gibi bir şey ile tehdit etmedilerse, buna hukuken "gasp" denmiyor.
Otomatik ödemeleri bankalar geceyarısı devir işlemleri sırasında yaparlar. Böyle yapma sebepleri, bilgisayar kaynaklarını daha verimli kullanmaktır. Gece yarısı yapımak zorunda diye hukuki zorunluluk olduğunu duymadım. Son ödeme tarihi bir "gün" dür ve 00:00 dan 23:59 a kadar sürer. Banka işlemlerinde valör (işlemin yapılmış sayıldığı gün) de gün olarak alınır, saat dakika saniye olarak alınmaz.
Anlamadığım konu, bu olayın sizi kadar etkileme sebebi nedir? Sonuçta nasılsa o para kredi kartınız için oraya konmuş bir para değil mi? Eğer banka onu almasaydı, kart borcunuzu ödemeyecek miydiniz?
Cevabı bu kadar kısa sürede verdigin için öncelikle teşekkür ediyorum. Senin dedigin gibi bir mesele varsa eger o zaman banka son ödeme tarihinin sabahında hesaba faiz işletme hakkına da sahip olmuş oluyor. bu işlem bir zoraki işlemdir. tarafıma verilen son ödeme tarihinin son dakikasına kadar ödememek benim en öncelikli hakkımdır. benim bu hakkımı gasp ettiler. gasp olarak bahsettigim bu. vadesi henüz dolmamış borcun vadesi dolmuş gibi tahsil eden bir bankadan bahsediyorum. bunu şu örnekle açıklayabilirim kredi için evini ipotek ettiriyorsun ve kredi borcunun son gününe gelmişsin banka senden o günü dolmadan evini satışa çıkartırsa eger işte bu resmen dolandırıcılık olur. simdi sormak istedigim şey dava açmak istiyorum ve hangi mahkemeye bu konu hakkında başvurabilirim ?
Tekrar edeyim:
1-Eğer sizden o parayı alırken silah kullanmadı ise, GASP olmaz. Bu kelimeyi kullanmaktan vazgeçin.
2-Eğer bu parayı almak için sizi kandırmadı ise, DOLANDIRICILIK olmaz. Bu kelimeyi kullanmaktan vazgeçin.
Diğer dedikleriniz de doğru değil. Son ödeme GÜNÜ siz saat gece 23:59'a kadar ödeyebilirsiniz. 00:00 da ödemeniz ile 23:59da ödemeniz arasında fark yok. Diğerlerinde de hatalı hesap yapıyorsunuz.