Maaş haksızlığı, baskı, memnuniyetsizlik, kesinti, istifa
Merhabalar Abilerim,
(İşverenle birebir iş yapmaktayım.)
Özel bir şirkette bilgi işlem sorumlusu olarak çalışmaktayım. 2 yıldır aynı şirkette devam etmekteyim. Çok konuştum dile getirdim tek başıma yetişemiyorum işlere aksaklıklar oluyor diye belirttim. Bu süreç boyunca herhangi bir sıkıntılı durum yoktu. Ne zamanki bir personel daha alındı ve ben okula gitmeye başladım(ekim 2015) sıkıntılar da doğmaya başladı. Kasım 2015 tarihinde işe giren personel 2016 yılı ve 2 aylık bir çalışma süresi ile beraber %13.5 luk bir zam alırken 2 senelik personeline yaptığı zam oranı %8 de kaldı. Köklerini benim sağlamlaştırmış olduğum bir ağacın meyvesi yenilmektedir. Bu meyvelerin yenilme sürecinde yapmış olduğum işlerin hiç bir hikmeti kalmayıp, yeni gelen personelin aynı işi yaparak takdir kazandığı ve bu iş üzerinden laf sokmalara kadar gidildiği bir çalışma ortamı içerisindeyim. Emeğime herhangi bir saygı duyulmadığını düşünüyorum. Beni, iş tanımının dışına çıkarak tüm işlere koşuşturulan ve yapmak istemediğim zaman azarlanan bir insan konumuna getirdiler. Bu durumdan ötürü aşırı derecede rahatsızlık duymaktayım. Okulum dolayısı ile haftanın 6 günü çalıştığım şirkette 4 gün çalışmaktayım ve yoğun bir tempo içerisinde çalışmama rağmen bunun göz ardı edilerek ve bir de okulum bahane edilerek performansımda düşüş olduğu gerekçesi ile benden haberi olmayan, yaptığım işleri görmeyen ve denetlemeyen başka, nasıl ve ne şekilde çalıştığımdan bihaber başka bir birimin müdürü tarafından kendime çeki düzen verilmem istenildi. Daha önceden maaş konusundaki rahatsızlığımı dile getirdiğimden haberi olsa gerek bir de eğer maaş konusunda sıkıntılar yaşıyorsan, anlaşamıyorsanız işini değiştir gibi bir söylemle karşı karşıya kaldım.
Kesinti konusunda ise öğrenci pasosu kullandığım için aylık yol ücretimden kesinti yapıldı. 2 yıldır buradayım ve 2 yıldır öğrenci pasosu kullanıyorum. :) Bunu fark ettim ve gittim dile getirdim. Şu bu derken kesilen miktarı aldım. Okul dolayısı ile tam ücret almıyorum. Gittiğim gün kadar ücretimi alıyorum. Tam gün çalıştığım zaman paramın her zaman asgarisi bankaya geriye kalan tutar zarf ile elden aldım ve şuanda da yine aynı şekilde bu işleme devam edilmektedir. Günde 11 saat, c.tesi günleri yarım gün olarak çalışmaya devam etmekteyiz. Normal çalışma süresinin üzerinde bir çalışma süresine sahip olup bunun fazla mesai farkı almamaktayız.
Kısaca belirttiğim yukarıdaki durumlardan ötürü rahatsızlık duymaktayım ve işi bırakmak istiyorum. Çok fazla detay girmek istemedim yazı fazla uzamasın diye ama işin özünde okul nedeni ile aşırı derecede bir baskı uygulanmakta, sürekli bir memnuniyetsizlik hali içerisinde olmasının yanı sıra bulunduğumuz ofis ortamındaki pozitif enerjimi yok etmeye çabalamalarından bıkmış haldeyim, yıpranıyorum...
Böyle bir durum karşısında daha fazla dayanamayarak istifa yolunda gidiyorum. Hal böyle olunca alacaklarımı hatta 2 senelik yıpranma payımı da beraberimde getirmek istiyorum. Neler yapılabilir? Haklarım nelerdir? Tazminatımı alabilir miyim? İlk iş deneyimine sahip bir insanım ve sizlerden konu hakkında desteklerinizi rica ediyorum.
Sağlıcakla kalın.
Cevap: Maaş haksızlığı, baskı, memnuniyetsizlik, kesinti, istifa
Kendi isteğinizle iş bırakırsanız iş kanuna göre tazminat hakkınız yok.İhbar süresini çalışıp karşı tarafa tazminat ödememek için o şekilde işten ayrılabilirsiniz.Diğer personele daha iyi davranılıyor, benim yaptıklarım görmezden geliniyor bana kendine çeki düzen ver denildi mobbing gibi zorlu bir dava için yeterli olmayan sebepler.En etkilisi elden maaş almak olabilir ki onun içinde 2 veya daha fazla şahit veya kanıt gerekiyor.Sizde hem okul hem iş derken işleri kısmen ikinci plana atmış istenilen performansta olamamış olabilirsiniz.Çünkü hiç bir patron 2 aylık elemanına 2 yıllık elemanını kolay kolay yedirmez.Elinizde kanıtlar varsa veya edinebilecek durumdaysanız bir avukatla görüşüp davaya başlayabilirsiniz.Kolay gelsin.