-
E-Ticaret
Herkese Merhaba ben Muhammed Emin, hukuki.net sitesine yeni üye olmuş bulunmaktayım ve aklıma takılan bir kaç konu için yardımlarınıza başvurmak istiyorum.
Soracaklarımı epeydir araştırıyorum, bir sonuca varıyorum ancak çevrenin etkisiyle bir türlü uygulamaya geçemedim. Ben bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim ve bir e ticaret sitesi kurdum. Henüz hiç bir satış yapmadım. Satış yapabilmem için bir şirket kurmam gerektiğini öğrendim. Selcukgulten hocamın yazdığı şu yazıyı okudum. Daha önce de bu tarz yazılar okudum ve aşağı yukarı yapmam gerekenler hakkında bilgi sahibi oldum ancak çevremdeki insanlar sürekli benim sadece vergi mükellefi olmam gerektiğini söylüyorlar bu okuduklarım benim için gereksiz ve ayrıntıymış, büyük iş yapacaklar bunları yaparmış vs.
Özetle yukarıda dediğim gibi kendi kurduğum e ticaret sitem de bayan aksesuarları satmak istiyorum. Bunu resmileştirmenin kolay bir yolu var mı yoksa selcukgulten hocamın dediklerini mi uygulamak zorundayım. Evliyim ve öğrenciyim şuan ki çalıştığım yerden kurtulamazsam okulu bitiremeyeceğim bu yüzden kendi işimi yapmak istiyorum, yoksa okul için hiç vaktim olmuyor. Vergi vermeyi vatani bir görev olarak görüyorum, ailemin kursağına bu yüzden haram lokma girmesini istemem ama işi bu kadar zorlaştırmalarının anlamı ne bilmiyorum. Vergi dairesine gittim zerre yardımcı olmadılar. Hatta birisi e ticaretten biz anlamayız boşver bu işleri dedi. Bu işi resmi yapmasam herhangi bir sorunla karşılaşacağımı düşünmüyorum, çok tanıdığım var e ticaret ile uğraşan ve hiç birisi resmi değil ama dediğim gibi vicdanen rahat etmek istiyorum. 1 senedir internetten konuyu araştırıyorum bir yere varamadım umarım buradan bir yol çizebilirim. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.
İyi günler, iyi çalışmalar....
-
Cevap: E-Ticaret
Merhaba, internetten veya fiziki olarak hiç farketmeksizin yapacağınız herhangi bir ticari işlem için vergi mükellefi olup, vergi dairesine kayıt olmak zorundasınız. İnternette yapılan satışlarda da, göndereceğiniz ürünle birlikte fiş veya fatura göndermek zorundasınız.
-
Anladım hocam peki ya sigorta işini nasıl çözeceğiz? Sigorta yaptırmazsam kendime devlete borçlanıyormuyum? Nasıl olacak işin o kısmı?
-
işyeri sahipleri veya şirket ortakları eğer başka bir işyrinde sigortalı olarak çalışmıyorlarsa zaten otomatik olarak bağkur sigortalısı olur ve bağkur primi öder.
-
Şirket kurmadan da eticaret yapabilirsiniz. İstediğiniz kategori muhtemelen o sitenizde de olacaktır. Eticaret Kiti ni incelemenizi öneririm. Hem riskinizi, hem iş yükünüzü azaltacaktır. Yüksek cirolara çıktığınızda kendi şirketinizi kurar vergi indirim avantajlarından yararlanırsınız. Yani yol, yemek, araç kiralama, yakıt gibi giderlerinizi verginizden düşerek avantaj elde edersiniz. Başlangıç içinse Eticaret Kiti en iyi tercih olacaktır diye düşünüyorum.