Terastaki Yıkım Kararı Çıkmış Yapıyı Yeniden Yaptırmak
Merhaba,
80 yaşındaki dedemin ve babannemin evinin teras kısmında yaklaşık 60 sene önce yapılmış ancak nedense o zamanın şartlarıyla imara kaydettirilmemiş, sonra da hep unutulmuş bir camekan var. Artık içinden bol miktarda eski mobilya vb. eşya da mevcut. Ancak evin aktif kullanılan bir parçası halinde olduğundan hala bakımlı ve sağlam bir yapı. Herhangi bir probleme sebep olmadığı gibi aslında ısı konusunda da biz ve alt komşumuza faydalı.
Ancak apartman sakinlerinden biriyle düşülen ihtilaf sonucu bizden pasif agresif bir intikam alabilmek için bu yapının kayıtlı olmadığını imara şikayet etti. Bir süredir sallanan iş nihayetinde Nisan'ın ortası için kesin yıkım kararı çıktı. Halihazırda mevcut ve şikayet edilmiş bir yapıyı kaydettiremeyeceğimiz, bu yüzden kararın kesin olduğu söylendi. Biz de madem yıkacağız, o zaman bunu nasıl yeniden yaptırailiriz diye düşünmeye başladık. Ve K.M.K.'da şunu bulduk:
Alıntı:
Madde 19
Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz.
Yani buradan anladığım, (teras da apartmanın ortak alanı sayıldığından) 18 daireli apartmanımızda 14'ünden izin alırsak, aynı yapının projesini imara sunup, yeniden yapılması için izin alabiliriz. Ancak dedem bu konuyu konuşmaya gittiğinde, imar müdüründen ''tüm dairelerin izni gerekir'' cevabı almış. Öyle bir durumda şikayetçi hanımefendinin iznini alamayacağımızdan, yeniden yapım da mümkün olmayacaktır.
Bildiğim kadarıyla bu madde değişeli çok olmadı, bu yüzden acaba imar müdürü yanlış biliyor olabilir mi diye düşünmeye başladım. Malum, ülkemizde en yetkili ağız bile ne konuştuğunu bilmeyebiliyor. Ama bir yandan da haklı olma ihtimalinden korkuyorum elbette. Lütfen beni bu konuda aydınlatır mısınız? Yapabileceğimiz başka herhangi bir şey tavsiye ediyor musunuz?
Cevap: Terastaki Yıkım Kararı Çıkmış Yapıyı Yeniden Yaptırmak
Normalde orası ortak alan ama siz o tadilatı yaptıktan sonra burası artık ortak alan olmaktan çıkacak. Yani sadece o ortak alanda yapılacak bir değişiklik değil, ortak alanın bir dairenin kullanımına tahsis edilmesi durumu var. Dolayısı ile yukarıdaki maddenin bunu kastetmediğini, böyle bir karar için yönetim planında değişiklik yapılması gerektiğini, bunun için de oy birliği gerektiğini düşünüyorum. Diğer sayın üyelerin görüşlerini de bekliyorum.
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Normalde orası ortak alan ama siz o tadilatı yaptıktan sonra burası artık ortak alan olmaktan çıkacak. Yani sadece o ortak alanda yapılacak bir değişiklik değil, ortak alanın bir dairenin kullanımına tahsis edilmesi durumu var. Dolayısı ile yukarıdaki maddenin bunu kastetmediğini, böyle bir karar için yönetim planında değişiklik yapılması gerektiğini, bunun için de oy birliği gerektiğini düşünüyorum. Diğer sayın üyelerin görüşlerini de bekliyorum.
Söylediğiniz çok mantıklı Şenol bey ancak saçmalık zaten teras alanının koşulsuz şartsız ortak alan kabul edilmesinde başlıyor bence zira apartmanımızın en üst katında 2 daire var ve bu evleri çevreleyen teras eşit olarak duvarla bölünüp bu daireler tarafından paylaşılmış durumda. Teraslara erişim de ancak evlerden geçerek yapılabiliyor. Yani kanunda ortak alan kabul edilen yer zaten sadece bu 2 dairenin kullanımına tahsis edilmiş durumda. O zaman aslında bu alanların kullanımında da bir değişiklik olmamış oluyor diye düşünüyorum.
Dediğiniz gibiyse o terasların ortak alan değil, dairelerin parçası olması gerek. Ama ne olduğu kanunda değil, binanın yönetim planında yazar bildiğim kadarı ile. Bence oraya bakın. Eğer gerçekten ortak alan denmişse, tüm dairelerin oradan faydalanma hakkı olması söz konusu nasıl faydalanacaksa...
Planda da ortak alan olduğuna eminim çünkü geçmişte terasın yalıtımıyla ilgili bir yenileme çalışması yapıldığında, yerlere kaplanan seramikleri apartman karşılarken, keyfi olarak kaplanan teras duvarlarını biz ödemiştik sadece.