Kiracı teslim etmediği anahtarı çöpe atmış
Kiracımız bekar öğretmenler olmak üzere evde 9 ay oturdu balkonlar müsait ve çamaşır askılığı olduğu halde odalarda sürekli çamaşır kurutmasından dolayı duvarlar terleme yapmış havalandırmayıp temizlik yapmadığından dolayıda tüm duvarlar simsiyah küfle kaplanmış sonra bana ihbarda bulunmadan bizim binanın karşısındaki binada kiralık daireyi tutmuş.Bana evi gösterdiğinde ev oturulamaz bir haldeydi evide girerken badana yapmıştı fakat ben evi verdiğimde badanası kötü değildi çıkmak istediğini evin rutubet yaptığını belirtti bende bunun kendi hatası olduğunu söyledim çünkü odalarda çamaşırlar peteklerin üzerlerindeydi haziran ayı olmasına rağmen bende fotoğrafladım ev çok pisti evi aldığın haline getirip boşaltabileceğini kontrat dolmadığı için kiraya verilene kadarda kirasını ödemesi gerektiğini belirtmem üzerine tespit ettireceğini oturulamaz raporu alacağını belirtti.Bana ihbarda bulunmadan sözleşme üzerinde bazı oynamalar yapmış ve tespit yaptırmış bilirkişide mantolama olmadığından evi kusurlu bulmuş birazda taraflı davranarak.Daha sonra bu arkadaş ihbarsız bir şekilde evi boşalttı anahtarıda teslim etmedi.Çıktıktan sonrada ihbarname ile evi boşalttığını belirtmiş.Aradan 2 ay geçti ben kendisine icra takibi başlattım oda itiraz etti .sözleşmede oynamadan dolayıda evrakta sahtecilikten dava açıldı.onun üzerine oda bana menfi tespiti davası açtı Ben kira kontratı bitene kadar eve girmedim kontrat bitti eve girdim.Temizledim badanasını yaptım ve kiraya verdim.Oda açmış olduğu menfi tespit davasında anahtarı annesine teslim ettim diye sürekli söyleyip duruyordu işler iyice karışınca anahtarı almadığımızı noterinde almadığını sonrada anahtarları çöpe attığını belirtti hakimde duruşma tutanağına geçirdi.Anahtar sadece dairenin anahtarı değil apartman anahtarıda içinde var bu anahtarı çöpe attığından dolayı ona tekrar bir dava açabilirmiyim.Anahtar bir hırsızın eline geçse malum girse evleri soysa çöpe atabileceğini hiç düşünmediğimden dolayı apartman kapı kilidini değiştirmemiştik.Bundan dolayı kendisine nasıl bir dava açabilirim?Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
Cevap: Kiracı teslim etmediği anahtarı çöpe atmış
Olmamış bir şeyin davası olmaz.Ya hırsız bulsaydı ya eve girseydi ya soysaydı gibi yaklaşımlarların TCK da da tazminat hukumuzda sonuçlanmış bir örneği yok.Ancak anahtarı başta verdim deyip sonra çöpe attım demesi mahkemenin kanaatini etkileyecektir.Sahtecilikten ceza alırsa öğretmenliği yanabilir/memuriyeti tehlikeye girer.Bu işin sonunda kendince haklı dahi olsa ev sahibini adam yerine koymayıp kafasına göre davrandığı ve işi(eğer gerçekse) sahteciliğe kadar taşıdığı için çok çok pişman olacağı bir süreç
yaşayacak gibi duruyor.
cevap için tşk ederim.Peki kendisinin korumakla yükümlü olduğu birşey değilmidir anahtar bunu çöpe atması normal bişeymi.Ev rutubetliydi tespit ettirdim çıktım anahtarıda teslim ettim diyerek bana dava açtı.Bu yalan beyanla mahkemeyi yanıltmaya girmezmi? Ayrıca bu öğretmen değil 3 kişiydiler ikisi öğretmen sözleşme üzerine olan kişi çalıştıkları okulun muhasebecisiydi.Evi girerken badana yaptırdı kendisi sözleşmeyede tespit yaptırırken evi boyasız badanasız teslim aldım diye madde eklemiş ama mahkemede bu maddenin sözleşmeyi yaparken yazıldığını iddia ediyor ve diğer kefilleri şahit gösterdi ama onlarda kiracı bendeki sözleşmede böyle bir madde yok bende iski ve ayedaşa abonelik için verdiği sözleşme fotokopilerinin istenmesini istedim zaten kalem bile rengi bile farklı.Ev söylediği gibi boyasız ve badanasız değildi ama fotoğrafları var elimizde evi boyatmış olması onu ceza almaktan kurtarırmı?Ben şikayet dilekçemde evi onun boyattığını belirtmiştim fakat bu arkadaş tespit davasında bütün ödemiş olduğu kiraları boya ve badana maliyetlerinin hesaplanması ve taşınma masraflarının hesaplanması diyerekten dilekçe vermiş.
Anahtarın çöpe atılması pek inanılır gibi değil. Siz inandınız mı buna? Koyacak yer bulamamış zahir.:) Ben muhtemelen kaybettiğini düşündüm.
Salt anahtarın çöpe atılması ya da kaybolması ile ilgili bir dava açılamaz diye düşünüyorum. Belki anahtarın kaybolması nedeniyle kilit bareli değiştirmek zorunda kalındığı gerekçesiyle bir dava olabilir ama bir barelin 30 TL olduğu düşünüldüğünde uğraşmaya değmeyecek bir şey olduğu ortada.
Diğer konularda zaten davalar açılmış. Evi kiraya verinceye kadarki kiralar her ne kadar hakkınız ise de ortada karışık bir durum var. Kaldı ki, bu karışıklık lehinize sonuçlansa dahi en çok alacağınız bir iki aylık kiradır. Daha fazla değil.