payı kendi üzerime alabilirmiyim..
merhaba herkese iyi akşamlar
ev dedemin üzerine ve ananem vefat etti.
mirascıları annem ve teyze kızım (teyzemde vefat etti)
teyze kızım ananesi ile pek alakası olmadığı için cenazesine bile gelmedi..her neyse geçelim..kendi kendine zorluk cıkarıyor..
anneminde isteği üzerine kendi payını bana vermek istiyor..veraset üzerinden ben annemin payını alabilirmiyim..
ananemin hastane masraflarını ben kendim sahsen ödedim..bunu ölüm hak miras helal diyen teyze kızından yarısını talep edebilirmiyim hukuki yollardan..
Cevap: payı kendi üzerime alabilirmiyim..
Veraset ilamıyla işlem yapabilecek olan kişi annenizdir siz değil. Anneniz elbette dilerse payını size devredebilir kendi üzerine kayıt olduktan sonra. Annenizin sizden başka mirasçısı olabilecek kişiler varsa ( kardeş-eş) anneniz hayatta iken bu kararına karşı işlem yapamasa da, vefatı sonrasında mirasçıları olarak paylarına düşen kısmı sizden talep edebilir.
kardeşlerde sorun yok onlarda razı annem hakkını bana vermek istiyor..teyze kızı ile ben muhatap olacağım?
Ev dedenizin adına kayıtlı ve vefat etmiş. Dedenizin veraset ilamında mirasçıları görülür. Eşi , yani anneanneniz de dedenizin mirasçısı, onun da veraset ilamı ile birlikte '' anneniz'' teyze kızınızla birlikte mirasın intikalini gerçekleştirecek öncelikle. Yani kendi payını kendi adına tescil ettirecek, teyze kıznız da aynı şekilde. Bu işlem için de her ikisinin de ( veya vekalet verdiği kişilerin) birlikte tapu dairesinde hazır bulunmaları gerekir.
Sonrasında anneniz kendi adına kayıtlı olan hisseyi size yada dilediği bir başkasına bağışlayabilir, satabilir.
Teyze kızınızdan hastane masraflarını talep edebilirsiniz elbette , ama bir sonuç alabileceğinizi sanmıyorum.