Sahibinden Sitesinden Bozuk Ürün Verildi
Merhabalar
sahibinden sitesi üzerinden elden teslim şeklinde elektronik bir ürün satın alındı. Ürünün yüzyüze yapılan görüşmede yapılabilecek testleri yapıldı ve ürün tarafımdan satın alındı. Ancak ürünün çalışmadığı yapılan diğer testler sonrasında ortaya çıktı. Satan kişinin sahibinden profili alışveriş sonrasında kapatıldı ancak konuşmalar duruyor.
Kendisine 1 kez telefon ile ulaşıldı ve biraz daha test edilmesi gerektiği üründe bir sorun olmadığı söylendi. Ertesi gün cihazın bozuk olduğuna karar verildikten sonra kendisini aradığımızda telefonlara çıkmıyor. SMS ile uyarı mesajı atıldı ve bekleniyor. Gelelim sorulara ve detaylara
1 - Alışveriş elden teslim olarak yapıldı.
2 - Sahibinden üzerindeki konuşmalar bir işe yarayabilir mi?
3 - Ne yapılmalı?
4 - Dilekçe vs gibi yöntemler sonrasında satıcı kişi ürünün çalıştığını ve sorumluluk kabul etmediğini belirtir ise ne olur? Örneğin "ben çalışır şekilde teslim ettim" diyebilme ihtimali gibi.
5 - Uğraşmaya değer mi? 300 TL ücret ödendi az bir para değil ancak haklarım nelerdir ve sonuç ne olur merak ediyorum.
Teşekkürler..
Cevap: Sahibinden Sitesinden Bozuk Ürün Verildi
1)Peki
2)Elden teslim edilmiş ve kontrol edilerek alınmış ürünün satıcı ayrıldıktan sonra düşmediği veya suyla temas etmediğinin ispatı olamaz
3)Elektronik ürünlerde ucuz ürün kovalamak yerine garantili sıfır ürün tercih edilmeli
4)Elbette var ve kontrol ederek aldığınız için bu oldukça makul ve mantıklı bir açıklama olacaktır
5)Dediğim gibi satıcı haklı olarak ben ürünü çalışır şekilde teslim ettim, kendi de baktı inceledi beğendi parasını verdi derse diyecek ve yapacak çok bir şey kalmıyor
Satıcının yanında yaptığınız testleri şimdi tekrar yaptığınızda yine çalışıyor gibi mi görünüyor?
Ürün muhtemelen cep telefonu veya benzeri birşey diye tahmin ediyorum. Bu tür ürünlerin bazı işlevleri çalışmıyor olabilir. Bunu birkaç dakikalık bir incelemede farkedememiş olabilirsiniz. Satan kişi belki de bu durumu biliyordu ve o nedenle sattı.
Editör arkadaşların dediği gibi hukuki olarak yapacak pek birşey yok. Eğer garantisi devam ediyorsa bundan faydalanmanız mümkün. Eğer etmiyorsa ikinci el bir ürün olduğu için tüketici yasası kapsamına girmiyor. Yapacak tek şey bunu bir tecrübe olarak kabul edip özellikle elektronik ürünlerde bundan sonra ikinci el yerine sıfır garantili faturalı ürün tercih etmek.
En iyisi garantili ürün almak.
Benim akıllı telefonu 1 ocak 2014de almıştım 2 yıl garantiliydi. Tam 2 yıl sonra 2 ocak 2016 da (Garantinin dolmasından bir iki saat sonra) kendiliğinden bozuldu :)