Boş ev için kira beyannamesi verilir mi?
Herkese selamlar, babamla fikir ayrılığında olduğumuz bir konuyu siz değerli forum üyelerine de danışmak isterim. Bizim müstakil 2 katlı bir evimiz var ve 2010 yılından beridir aşağı katı kiraya vermiyoruz. 2010 yılında evimizde kiracı vardı ve babam vergi dairesine aldığımız kirayı bildirmiş ve bunun vergisini ödemiştik. Vergi dairesindeki memur eviniz boş dahi olsa gelip dilekçe vereceksiniz demiş babama. Babam da o zamandan beri her mart ayında evimde kiracı yoktur diye dilekçe veriyor vergi dairesine. Bende gelirimiz olmadığı için böyle bir dilekçe vermesinin gereksiz olduğunu düşünüyorum ev hala boş bu sene dilekçe vermesek bir problem yaşar mıyız ? Yok dilekçe vermemiz gerekiyorsa bunu gelir idaresinin internet sitesinden verebilir miyiz ? Değerli cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim, iyi geceler..
Cevap: Boş ev için kira beyannamesi verilir mi?
Siz ilk kaydı yaptırmakla artık mükellef olmuşsunuz. Bu nedenle bağlı olduğunuz vergi dairesine evin boş olduğu ve gelir elde etmediğiniz konusunda bir bildirimde bulunmak gerekebilir.
Olaya sizin kendi açınızdan bakınca da elde edilmeyen bir gelir hakkında bir bildirimde bulunulması gereksiz gibi görünüyor.
Bence çok basit olan bu işlemi yapıp bir dilekçe ile bidirmenizden bir zararınız olmaz ama memurun dediği gibi ise sorun çıkabilir. Ben basit bir dilekçe vermenizi tavsiye ederim.
Cevabınız için teşekkür ederim. Biz bu evi hiç kiraya vermeyeceğiz ben dediğiniz gibi dilekçe vereyim bu sene için de ama önümüzdeki senelerde de uğraşmamak adına bu kaydı dilekçeyle kapatabilir miyiz ?
Yukarıda da gördüğünüz gibi net bir cevap veremiyorum, sadece fikir yürütebiliyorum. O konuyu dilekçenize yazabilirsiniz, bundan sonra evi kiraya vermeyeceğiz şeklinde, mümkün ise herhalde sileceklerdir. Benim de kirada bir evm var ama böyle bir durumu ilk defa sizden duydum.
İlginize teşekkür ederim. Görevli memur her sene boşta olsa dilekçe bırakın diyince biz de şaşırmıştık. En azından ev boştur diye bildirimde bulunmak yasal bi zorunluluk değilse de faydalı bi davranış olacaktır. İyi forumlar..