ip numarası başka ülkelere aitken suçlama ne kadar geçerli
Merhaba,
arkadaşım birine mail atmakla suçlanıyor küfürlü. ANCAK ilgili maillerin ip adresleri sırayla
GANA
Fransa
Kenya
İngiltere
Fransa
Amerika /Washington
gibi ülkelere ait arkadaşım şu an amerikada yaşıyor ve ne gana ne fransa ne de ingiltereye hiç gitmedi. Suçlayan kişi de aynı işyerinde çalışırken sürekli arkdaşım hakkında soruşturma açtıran tuhaf bir kişilik. Bu durumda arkdaşım sizce savunmasını nasıl yapmalı?
NOT: Maillerin kullanıcı isimleri de arkdaşımı göstermiyormuş. Bambaşka isimlerle atılmış yani arkdaşımı gösteren hiçbir delil yok aslında. Bu durumda suçlayan hakkında iftira davası açılabilir mi?
Cevap: ip numarası başka ülkelere aitken suçlama ne kadar geçerli
Bilgisayara basit bir prrogram yüklenerek kişi kendisini dilediği ülkede gösterebiliyor. Ancak buna karşı da başka bir program ile kişinin gerçek IP numarasına ulaşilabileceğini duyuyoruz ancak tam olarak bilemiyorum.
Böyle bir tespit olup olmadığını araştırsın. Ortada bir iddianame falar var mı?
Alıntı:
Hakkarili Arzuhalci rumuzlu üyeden alıntı
Bilgisayara basit bir prrogram yüklenerek kişi kendisini dilediği ülkede gösterebiliyor. Ancak buna karşı da başka bir program ile kişinin gerçek IP numarasına ulaşilabileceğini duyuyoruz ancak tam olarak bilemiyorum.
Böyle bir tespit olup olmadığını araştırsın. Ortada bir iddianame falar var mı?
Şu anda iddianame filan yok. Sadece maili alan kişinin şikayeti üzerine ifadesi alınmış. Ancak dosyadaki ip numaralarının hiçbirinin arkdaşın olduğu ülkeyle bile ilgisi dahi yok. Maillerdeki isimler de saçma sapan uyduruk isimler. Maillerde salt küfür var yani yaşanmış bir olay filan da anlatılmıyor.
Arkadaş, ben yazmadım benimle bir ilgisi yok demiş ama şaşkın bayağı. Nasıl olur da onca tuhaf mailden bir şikayet üzerine direk sorumlu tutulur diye. Bir de herşeyi geçtim, arkadaşın kullandığı internet bile kendi üzerine değil ki. Hani ip numarasından gelmiş olsalar önce ev sahibinin ifadesini alırlardı. Sadece bir kişi ondna şüphelendiğini söylemiş ki o kişi de zaten kendisini sürekli şikayet eden biri önceden de.
Alıntı:
borsaci_b rumuzlu üyeden alıntı
Şu anda iddianame filan yok. Sadece maili alan kişinin şikayeti üzerine ifadesi alınmış. Ancak dosyadaki ip numaralarının hiçbirinin arkdaşın olduğu ülkeyle bile ilgisi dahi yok. Maillerdeki isimler de saçma sapan uyduruk isimler. Maillerde salt küfür var yani yaşanmış bir olay filan da anlatılmıyor.
Arkadaş, ben yazmadım benimle bir ilgisi yok demiş ama şaşkın bayağı. Nasıl olur da onca tuhaf mailden bir şikayet üzerine direk sorumlu tutulur diye. Bir de herşeyi geçtim, arkadaşın kullandığı internet bile kendi üzerine değil ki. Hani ip numarasından gelmiş olsalar önce ev sahibinin ifadesini alırlardı. Sadece bir kişi ondna şüphelendiğini söylemiş ki o kişi de zaten kendisini sürekli şikayet eden biri önceden de.
Kimlik tespit etmenin tek yolu IP değil. IP'nin ilgisiz ülkelerden gösterilmesi, mailleri gönderenin IP sahtekarlığı yaptığını açıkça gösteriyor. Bu durumda diğer yöntemler kullanılır.
Eğer bunu yapan arkadaşınız değilse, tedirgin olacak bir durum yok. Yapan kendisi ise, inkar etmek yerine özür dilerse ya hiç ceza almadan ya da hiç ceza almamış olmaya eşdeğer HAGB ile kurtulur. Ancak inkar yolunu seçerse özür işe yaramaz, HAGB da zor çıkar.
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Kimlik tespit etmenin tek yolu IP değil. IP'nin ilgisiz ülkelerden gösterilmesi, mailleri gönderenin IP sahtekarlığı yaptığını açıkça gösteriyor. Bu durumda diğer yöntemler kullanılır.
Eğer bunu yapan arkadaşınız değilse, tedirgin olacak bir durum yok. Yapan kendisi ise, inkar etmek yerine özür dilerse ya hiç ceza almadan ya da hiç ceza almamış olmaya eşdeğer HAGB ile kurtulur. Ancak inkar yolunu seçerse özür işe yaramaz, HAGB da zor çıkar.
Anlıyorum da sorunda bu zaten budurumda kendisi yapmadığını nasıl kanıtlayacak? Ki yapmadığından ben eminim şahsen. Yapsa enazından bana söylerdi.
Daha önce benim de başıma geldi evimde internet bağlantısı bile yokken birine faceden mesaj atmışım güya. Mahkemeye kadar çıkardılar beni zorla getirme kararı filan en sonunda ip adresi beni şikayet eden adamın evine 2 dakika uzaklıkta bir internet kafe çıktı. Ona rağmen "delil yetersizliği" denildi. Ben o terihte o ile gitmedim, kamera kayıtlarına bakılsın dedim, kamera kayıtları bulunmadı diye suçluymuşum da delil bulunamamış gibi karar çıktı.
Bu durumlarda Türkiyede neden şikayet edilen masumluğunu kanıtlamak zorunda? Bende bunu anlamıyorum. Arkdaşa sakin olmasını söyledim ama inanın hiç ümidim yok.
"Arkadaş"ınız bir şeyi kanıtlamak zorunda değil. İddia sahibi, iddiasını ispata mükelleftir.
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
"Arkadaş"ınız bir şeyi kanıtlamak zorunda değil. İddia sahibi, iddiasını ispata mükelleftir.
Benim olayımda ben kanıtladığım için onun için de endişeleniyordum çünkü aynı kişi bana da salça olmuştu uzun süre. Telefonla aradım bu arada, TAKİPSİZLİK kararı çıkmış bile, uyaptan öğrenmiş. Cevaplar için teşekkürler.