Konut Dokunulmazlığı İhlali
Merhabalar
Yaklaşık 1.5 yıl önce bir arkadaşımın boşalttığı eve, ev sahibi ile anlaşarak ben geçtim. Aramızda sözlü kontrat yaptık. 1.5 sene bankadan kirayı 700 TL şeklinde yatırdım.
2 ay önce kombi rutin senelik bakımları yapılmadığı ve ev sahibinin getirdiği adamın yanlış antifriz koyduğu için arızalandı. Ev sahibi durumu iyi olmadığı için 440 TL kombi masrafını benim ödememi istedi ve yarıya bölerek 2 ayda kiradan düşmemi istedi.
Apartmanda 4 daire bulunuyor ve 4' ü de ev sahibine ait. Su ortak kullanılıyor.Ardından apartman çok eski olduğu için sularda problem çıktı. En alt kattaki daire bu tarz sebepler dolayı gitti. Her ay 4 daire aktif kullanırken toplam 180 TL gelen su faturası ev sahibinin apartmanı ve alttaki daireyi onlarca kez yıkaması ve musluğu açık unutmasıyla birlikte 460 TL lik bir su faturası geldi. Bunu ev sahibine ilettiğimizde 3 dairenin kendisi ödesin diyerek kestirip attı. Bende akabinde durumu ev sahibi ile tartıştım. Hakaret etti ve evden kovmaya çalıştı. Bu zaman dilimi Mart' ın 1 ine denk geliyor. Bende 20 sinde evi boşaltacağımı söyledim, ev sahibine haber verdim, 440 TL kombi alacağımı son 20 güne saydım.Hatta bankadan 20 TL daha gönderdim. Boşaltmam gerekiyordu çünkü evde sular akmıyor ve ev sahibi faturayı üstlenmediği için suları keseceklerdi.
Başka bir ev buldum ve 12 Mart Cumartesi günü evdeki büyük eşyaları taşıdım. Geriye kalan ufak ve mutfak eşyalarını kendi arabamla her gün parça parça taşıyacaktım. Pazar günü geldim ve eşyaların bir kısmını daha götürdüm. En son Pazartesi günü gidip geri kalan eşyalarımı alacak ve evi temizleyerek ev sahibine erkenden teslim edecektim.
Bir işim çıktığından dolayı pazartesi gündüz gidemedim, akşam gidebildim. Gittiğimde eşyalarımın bir kısmını çöp konteyneri içinde ve çevresinde gördüm. Ardından eve doğru yaklaştığımda geri kalanlarında sokaklara atıldığını gördüm. Bu arada elektronik eşya,tava ve tencere gibi değerli eşyalarım yoktu, muhtemelen kağıt toplayan arkadaşlar götürmüş. Maddiyattan öte manevi değeri olan eşyalarımda yoktu. Bende hemen eve girmek istedim ve evin kapısını açmaya çalıştım. Açamadım çünkü kilidi değiştirmiş. Hemen üst kat komşumuza gidip durumu sordum. Komşum; ev sahibinin gündüz geldiğini, çilingir ile kapıyı açtırdığını ve eşyalarımı attırdığını söyledi. Hemen beraber karakola gittik ve ev sahibinden şikayetçi oldum. Tanık olarak üst kat komşum yardım etti.
Şimdi nasıl bir yol izlemeliyim ? Avukat tutmam gerekiyor mu ? Davayı nasıl takip edeceğim bana telefon ile ulaşılacak mı ? Kazanır isem ev sahibine ne gibi bir yaptırım uygulanacak ?
Daha önce hiç mahkeme ile işim olmadığı için ne yapacağımı bilmiyorum.
Birde ev sahibinin kira politikası; kiracıyı sok, 2 kira depozitoyu elden al, 2 ay sonra kiracı evin sorunlarından (alt kat banyoda sudan elektrik çarpıyor, diğerlerinde su basıncı yok ve ısınmıyor) dolayı gitmek istesin, depozitoyu almadan insanlar evi terketsin, yeni kiracı bularak döngüyü başa sardır.
Yardımlarınızı bekliyorum. İyi günler.