Bir generalin bomba atarak hakimleri eğitmesi
Bu sitede hukuksal konular ve ülke sorunlarını tartışıyoruz. Bazı güncel konuları da hukuksal boyutundan dolayı özellikle tartışmaya açıyor ve hukukçuların ve hukukçu olmayanların görüşlerini öğrenerek ufkumuzu açmaya çalışıyoruz. Sanıyorum 10 gün kadar önce basında bir haber yer aldı. Bu haber hukuk ve hukukçular için oldukça önemliyidi... Acaba sitede bu konu tartışmaya açılır mı diye bekledim ve ses çıkmayınca ya da ben sitede bu konuda birşey bulamayınca konuyu gündeme getirmeyi uygun buldum..
Konu şuydu;
Güneydoğu'da görev yapmış olan (ve şu anda da bir siyasal partinin yönetiminde bulunan) Altay Tokat isimli bir general bir dergiye yapmış olduğu (ve daha sonra gazetelere intikal eden) açıklamasında şöyle diyordu;
"Güneydoğu'da görev yaparken bölgeye yeni gelen hakim ve memurların işlerini ciddiye alıp hizaya gelsinler diye evlerinin çevresinde üç beş bomba attırdım. Attırdım dediğim bombaların maksadı eğitimdir" .
Doğrusu bu generalin hakimleri eğitme anlayışı, böyle bir görevinin olup olmayışı, bu bombaların hukuktaki yeri beni bu konuyu tartışmaya açmaya sevketti. 06.08.2006 tarihli Radikal İki'de bu konuda "Hizaya Gel" başlıklı bir makale yazan bir yargıcın da Güneydoğu'da görev yaptığı dönmede bir çok yargıç ve savcının bu tür müdahalelerden dolayı sıkıntı çektiğini, hukuku uygulamak durumunda kaldıklarında "terör örgütü yanlısı" olarak algılandıklarını ve soruşturma geçirdiklerin okuyunca konu beni daha da ilgilendirdi.
Doğrusu meslektaşlarımın ve tüm site ziyaretçilerinin bu konudaki görüşlerini merak etmekteyim.
Selamlar.