Faydalı Modele 3 yıl sonra itiraz
Öncelikle kolay gelsin.
Daha önce çalıştığım firmada firmanın işine yarayacak bir ürün geliştirdim.
Daha sonra başka firmalar da bu üründen isteyince firmadan ayrılıp kendim bu ürünün satışına başladım.
Aynı zamanda ürünle ilgili faydalı model başvurusu yaptım. Başvurum kabul edildi ve ilan edildi. itiraz süresinde hiç kimse itiraz etmedi.
aradan 3 yıl geçti ve daha önce çalıştığım firma bu ürünü daha önce biz yapıyorduk sen bunu bizden aldın sonra da haksız yere faydalı model tescilini yaptırdın diye tarafıma faydalı modeli devir için ihtarname gönderdiler. Bu ürünü o firmada iken de ben geliştirmem rağmen ve ayrıca faydalı model başvuru kısmında itiraz süresinde itiraz etmemelerine rağmen bana bu şekilde ihtarname gönderiyorlar. Bu konuda ne yapabilirim. Yardımcı olursanız sevinirim.
Cevap: Faydalı Modele 3 yıl sonra itiraz
Faydalı model başvurusuna yayın aşamasında itiraz edilmese bile sonradan dava açılarak yeni olmadığı ispatlandığında iptal edilmesi mümkündür. Kaldı ki faydalı model alırken yeni olan yani son bir yıl içinde kamuya sunulmuş olan buluşlar için koruma alınabilir. Kendinizin yaptığı bir buluş bile 1 yıldan önce kamuya sunulmuş ise iptal edilmesi mümkündür.
Diğer taraftan sizin ilgili firmadayke yaptığınız buluş işçi buluşu olarak değerlendirilir, işçi buluşlarında yaptığınız buluş kendi faaliyet konusu ile ilgiliyse firmaya bildirmek gerekirdi. Haliyle haksahibi firma olacak şekilde bu buluştan pay istemeniz mümkün olabilirdi.
Bu durumda ilgili firma sizin başvuru tarihinizden 1 yıl öncesine ilişkin kanıtlayıcı evraklar sunabilirse mevcut f.modeli hükümsüz kıldırabilir.
Peki belge sunamazsa. Ben onların üretimini durdurabilir miyim?
Size karşı açılacak hükümsülük davasını göze almak şartıyla; şu an elinizde belge olduğu için direkt müdahale etme hakkınız var. Tespit ve tazminat davası açabilirsiniz.