Ehliyetin Alınmasına İtiraz
İyi Forumlar Arkadaşlar. 08.03.2016 Tarihinde sadece 1 adet bira içip İstanbul/Sarıyer'de çevirmeye girdim. 1 adet biranın çıkmayacağını kesin olarak bilmenin verdiği rahatlıkla alkol metreye üfledim(Ehliyet Sınavına hazırlık kitapçığında da açıkça belirtildiği üzere 1 adet biranın 50 promili geçmeyeceği bilinmektedir). Sonuç 60 promil alkollü olduğum yönündeydi. Polislere durumu belirttim. Kendilerinin yapabileceği hiçbir şeyin olmadığını ve bireysel olarak Şişli Eğitim ve Araştırma Hastanesine gitmem gerektiğin söylediler. Cezayı kesip aracı bağladılar. Ceza saati 00:11. Ceza makbuzunu imzalayıp aldım. Akabinde bahsi geçen hastaneye gidip etanol testi yaptırdım. Hastaneye girişim 00.53, kanın alındığı zaman 1:10, kanın laboratuvara girişi 1:23 ki aradaki zaman kaybından kesinlikle hemşire sorumludur zira prosedürü bilmediğinden dolayı işlem aksamıştır. Sonuç olarak kanımda 15.4 promil alkol çıkmıştır (Her saat için 15 promil eklense bile yasal sınırın içerisinde kalıyorum). Bu belge ile beraber yine aynı gün öğlen İstanbul Çağlayan'daki Adalet Sarayı'na gidip 4. Sulh Ceza Hakimliği'ne başvuruda bulundum. Bana kararın 2-3 aydan önce çıkmayacağını ve bu hakimin bugüne kadar böyle davalarda kesin olarak şahsı suçlu bulduğunu söylediler. Böyle bir şey mümkün müdür? Hakim bu donelere rağmen sadece kendi inisiyatifine göre karar verebilir mi? Ayrıca dava neden bu kadar uzun sürüyor? Tedbir kararı alınması gerekmez mi?
Cevap: Ehliyetin Alınmasına İtiraz
Normal şartlarda 50 cl. bira içildiğinde insan vücüdunda 0,25 promil alkol olarak çıkar. Sizinki birayı içtikten hemen sonra yapılmış bir ölçüm ise bu nedenle 0,60 promil çıkmış olabilir ki eğer böyle ise polisin burada hatası vardır. Buna "ağız alkolü" denir. Size en son ne zaman alkol aldınız diye sorması ve son alındığı andan 15 - 20 dakika sonra ölçümü yapması gerekirdi.
Ayrıca 50 cl. bira her insanda daima 0,25 promil alkol olarak çıkar demek de doğru değildir. Kişinin cinsiyetine, ağırlığına, alışık olup olmadığına göre değişik kişilerde değişik sonuçlar verebilir.
Kaldı ki, aynı kişide bile kişinin açlık tokluk durumuna, o anki duygusal ve ruh hali durumuna göre de değişik sonuçlar çıkabilmektedir.
Hepsinden önemlisi polis sizi başından savmış. Siz hastaneye polis nezaretinde gidecektiniz. Polis siz kendiniz gidin ölçüm yaptırın diyemez. Bu şekilde yapılan ölçümün yasal olarak bir kışmeti yok. Polis de bunu mutlaka biliyordur.
Ancak yine de yargı yolu bir umut. Bu mahkeme tarafından verilen karar kesin olduğundan malesef olumsuz netice alırsanız itiraz mercii yoktur. Alkollü araç kullanmayın. Tekrar başınıza böyle bir durum gelirse işlemi yapan ekipten bir polis nezaretinde hastaneye gidin. Geçmiş olsun.