Yeni malik sözleşme olmadan tahliye taahhütnamesi düzenleyebilir mi?
İyi günler saygıdeğer avukatlar;
İki hafta önce bir iş yeri satın aldık, kiracıyı çıkartmak istiyoruz. Eski sahip sözleşmeyi
kaybettim ama nisan ayında sözleşme süresi doluyor dedi. Biz sözleşmeye göre kiracı tahliyesi
yapamayız zannedersem bu durumda değil mi? Sözleşmeniz doluyor diye de ihtar çekemeyiz elimizde belge yok?
Biz bir şey yapmazsak öğrendiğim kadarıyla sözleşme nisanda kendiliğinden yenilenmiş olacak,
peki bu yenilenme süresinden 1 ay sonra tahliye taahhütnamesi düzenleme hakkımız olur mu? Onun için de sözleşme metninin
elimizde olması mı gerekir? Bunlar olmazsa tek yapabileceğimiz ( kısa vadede ) satın alınma tarihi üzerinden 1 ay geçmeden kiracıya
tebliğ edeceğimiz yeni malik ihtiyaçtan tahliye ihtarnamesi düzenleyip 6 ay beklemek mi?
Şimdiden teşekkür ediyorum.
Cevap: Yeni malik sözleşme olmadan tahliye taahhütnamesi düzenleyebilir mi?
Kira sözleşmesi elinizde olmadan bazı şeyleri yapamayabilirsiniz. Bu nedenle öncelikle yeni malik sıfatıyla 1 ay içinde ihtar gönderme işini garantiye almalısınız. Bundan sonrasını da kira kontratını belki de kiracıdan temin ederek işlemler yapabilirsiniz. Mutlaka bir avukat eşliğinde yapın bunları. Çok önemli...
"Tahliye Taahütnamesi" neresinden bakılırsa bakılsın kanuna karşı hiledir. Zira hiç kimse kendi aleyhine sonuç doğuracak bir belgeyi kendi özgür iradesi ile imzalamaz.
Gayrimenkulu alış tarihinden itibaren bir ay içinde ihtarneme çekin. Daha sonra kontatın bitimi veya 6 ay sonra tahliye davası açma hakkınız doğar.
Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Biz bir ay dolmadan yeni malik tahliye ihtarnamesi verdik. Kiracı da cevaben
avukatı aracılığıyla kimin adına ve hangi alanda ihtiyacımız olduğu ve verdikleri
kiradan çok cüzi miktarını yatırmak üzere ( sorduğuma göre sözleşmede o miktar yazılıymış, gerisi elden verilmiş zannedersem) hesap numaramızı bildirmemizi istediler. Biz ihtarnamede iş yeri olarak kullanmak üzere taşınmaza ihtiyacım var dedik. Bu yeterli değil mi? Şu aşamada kimin adına ve ne iş yapacağımızı bildirmek zorunda mıyız? Bunu dava açtığımızda mahkemeye ispat etmeyecek miyiz? Bir de o kadar kira mı olur? Kira tespit davası açalım diyoruz ama ne zaman açmamız uygun olur, 6 ay sonra zaten
tahliye davası açabileceğiz ama bunlar dava süresini de düşünerek belki 1-2 sene bu beleş fiyata oturmayı düşünüyorlar.. Şunu da sormak istiyorum galiba sözleşmede eski mülk sahibiyle değil, eşiyle anlaşılmış,
onun imzası olabilir çünkü bizimle o muhatap oldu, o zaman kira kanununa göre tapuda kayıtlı kişi veya yetkilendirdiği kişi olması gerekmez mi? Yani eşinin yetki belgesini ibraz etmeleri gerekmez mi?
Uzun oldu kusura bakmayın, hukuk bürosuna da gittik ama yeterli bilgi alamadık. Konuştuğumuz avukat bize, niye 6 ay mühlet verdiniz, 2-3 ay verseydiniz ya dedi o derece.. İyi ki sizin sitenizden araştırmıştım. :)
Şimdiden cevaplayan olursa teşekkür ediyorum.