CMK 134 usulsüz el koyma ile ilgili yargıtay kararları (içtihat istek)
Değerli hukukçular merhaba; Görevini ihmal ettiklerini düşündüğüm polislerin keyfi el koyması ile karşı karşıyayım(cmk 134e göre alınmış bir arama kararı var fakat cmk 134 maddelerine uyulmadı), ben yargıtay karar arama ile aradım ama pek bi şey bulamadım (iki tane bulabildim birisi virüslü e posta olayında diğeri hack programı ile hackleme olayında imaj alınmaması nedeniyle bozulmuş kararlar) sizlerin yardımcı olabileceğini düşünüyorum
1- Bilgisayar ve kütüklerinde arama yapılıp suç unsuru tespit edilmeden direk olarak el koymanın,
2- Cep telefonu bilgisayar kütüğü sayılmadığı halde arama yapılmadan şifre bulunmayan cep telefonuna el koymanın,
3- Bilgisayar ve kütüklerinde şifre bulunmadığı halde el koymanın,
4 -El koyulan harddisk, cep tel vb cihazlardan yedek almamanın, şüpheliye yedek vermemenin
Kanuna aykırı elde edilmiş delil sayıldığı karar,içtihat arıyorum. Yardımcı olabilirseniz minnettar kalırım, şimdiden teşekkürler.
Cevap: CMK 134 usulsüz el koyma ile ilgili yargıtay kararları (içtihat istek)
Değerli hukukçular hiç mi böyle bir karar yok, bütün hakimler mi bu hukuksuzluğa göz yumuyor, bu nasıl bir iş, nasıl bir ülkede yaşıyoruz ben anlamadım. Polis arama yapmıyor, suç unsuru var mı yok mu bakmıyor, şifre var mı yok mu diye bakmıyor, el koyuyor yedek vermiyor, hakim karşısına çıkıyoruz hakim soru bile sormuyor dosyada yazanlara bakıp karar veriyor, kanuna aykırı elde edilmiş deliller hükme esas alınamaz maddesi süs olsun diye mi konulmuş? kafayı yemek üzereyim lütfen yardımcı olunuz
Eğer hakim kararı varsa elbette itiraz yolu bir şekilde vardır ama itiraz süresini filan kaçırmamanız açısından profosyonel hukuk yardımı almanız alanında iyi bir avukatla görüşmeniz daha iyi olur.
Başvuru sürecini maalesef kaçırdık hocam, hatta ilk duruşmama çıktım bile, ben kendimden emin olduğum için nasıl olsa bir şey çıkmaz diye uğraşmadım aramaya itiraz etmedim, zaten itiraz edebileceğimi de bilmiyordum, hakkımda ceza davası açıldığını öğrenince neyin ne olduğunu anladım şu an istediğim tek şey hakimin aramanın usulsüzlüğünü görmezden gelmemesi için bulabildiğim kadar içtihat bulmak 2 tane ben bulmuştum sonradan 1 tanede avukatım bulmuş ama ne kadar çok olursa o kadar iyi olur, cmk 134e göre alınmış bir hakim kararı var ama cmk 134ün hiç bir şartına uyulmamış, şifre bulunmadığı halde bilgisayara el koymanın, el koyma esnasında yedek alınmamasının, şüpheliye yedek verilmesinin kanuna aykırı sayıldığı kararlar arıyorum teşekkürler