Kira Sözleşmem Sona Ermeden Daireden Çıkarsam ?
Temmuz 2015’de 1 yıl süreli (Temmuz 2016’ya kadar) kira sözleşmesi imzalayarak şu an kiracısı bulunduğum dairede oturmaya başladım. Ancak evde ısınma problemi yaşadığımızdan ve babama ait olan dairenin boşalması, orada bedelsiz oturma imkanım olduğundan dolayı Mart 2016 itibariyle KİRA SÖZLEŞMEM SONA ERMEDEN DAİREYİ BOŞALTMAK İSTİYORUM.
Ev sahibimle bir anlaşma sağlayamadık. Çünkü ben evden çıktıktan sonra evini yaza kadar kiraya vermeyeceğini söylüyor. Bu mevsimde memur kiracı bulamayacağını düşündüğü için kiracı aramakla uğraşmam diyor kendisi. Kiralık ilanı vereceğini, kiracı arayacağını söyleseydi; ev tutulana kadar ekstradan 1-2 aylık kira bedeli ödemeyi, onun da mağdur olmasını önlemeyi, yasal yollar vs uğraşmadan olayı sonuca bağlamayı kabul edecektim. Ama ısrarla evin boş kalacağını söylüyor. Ben de kiralık ilanı vs vermezse ekstradan kira bedeli ödemeyeceğimi ilettim kendisine.
Sonuç olarak, avukata başvuracağını, mevzuyu o şekilde halledeceğini söylüyor.
Bu durumda
1) Doğabilecek avukat masraflarını kendisi mi ödeyecektir, benim mi ödemem gerekecek?
2) 15 Mart’a kadar kiramı ödedim. 5 Mart’ta evi boşaltacağım. Evden çıkarken neler yapmalıyım? Anahtarı ev sahibimin abisine(üst komşuma) teslim edeceğim. Tutanak vs tutmam gerekir mi, çıkış tarihimi net olarak ispatlamak için?
3) Evden çıkacağımı sözlü olarak 16 Şubatta belirtmiştim kendisine telefonda. Yazılı olarak ya da noter aracılığıyla bildirmemiş olmam benim için sıkıntı oluşturur mu?
Çok değerli cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Kira Sözleşmem Sona Ermeden Daireden Çıkarsam ?
Alıntı:
kiracikiraci rumuzlu üyeden alıntı
Temmuz 2015’de 1 yıl süreli (Temmuz 2016’ya kadar) kira sözleşmesi imzalayarak şu an kiracısı bulunduğum dairede oturmaya başladım. Ancak evde ısınma problemi yaşadığımızdan ve babama ait olan dairenin boşalması, orada bedelsiz oturma imkanım olduğundan dolayı Mart 2016 itibariyle KİRA SÖZLEŞMEM SONA ERMEDEN DAİREYİ BOŞALTMAK İSTİYORUM.
Ev sahibimle bir anlaşma sağlayamadık. Çünkü ben evden çıktıktan sonra evini yaza kadar kiraya vermeyeceğini söylüyor. Bu mevsimde memur kiracı bulamayacağını düşündüğü için kiracı aramakla uğraşmam diyor kendisi. Kiralık ilanı vereceğini, kiracı arayacağını söyleseydi; ev tutulana kadar ekstradan 1-2 aylık kira bedeli ödemeyi, onun da mağdur olmasını önlemeyi, yasal yollar vs uğraşmadan olayı sonuca bağlamayı kabul edecektim. Ama ısrarla evin boş kalacağını söylüyor. Ben de kiralık ilanı vs vermezse ekstradan kira bedeli ödemeyeceğimi ilettim kendisine.
Sonuç olarak, avukata başvuracağını, mevzuyu o şekilde halledeceğini söylüyor.
Bu durumda
Alıntı:
1) Doğabilecek avukat masraflarını kendisi mi ödeyecektir, benim mi ödemem gerekecek?
Muhatapları siz ve evsahibiniz veya vekili avukatın olduğu , kaybettiğiniz bir davaya ait mahkeme kararını elinizde görmeden , evsahibinizin avukatına yapmanız gereken herhangi bir ödeme yoktur. Evsahibiniz avukatla bir ücret karşılığında anlaşır, dava açılır, o davada boşta kalan süre için 3-4 aylık kirayı ödemeniz gerektiğine dair bir karar verildiğinde , o kararda ayrıca evsahibiniz kendini bir avukatla temsil ettirdiğinden avukatına da yasal vekalet ücreti ödenmesi de belirtilir, ancak o zaman evsahibinizin avukatına da ücret ödemeniz gerekir.
Alıntı:
2) 15 Mart’a kadar kiramı ödedim. 5 Mart’ta evi boşaltacağım. Evden çıkarken neler yapmalıyım? Anahtarı ev sahibimin abisine(üst komşuma) teslim edeceğim. Tutanak vs tutmam gerekir mi, çıkış tarihimi net olarak ispatlamak için?
Tutanak evi zararsız teslim ettiğinizi ıspatlamanız açısından da önemlidir, o nedenle bir tutanak mutlaka düzenleyin.
Alıntı:
3) Evden çıkacağımı sözlü olarak 16 Şubatta belirtmiştim kendisine telefonda. Yazılı olarak ya da noter aracılığıyla bildirmemiş olmam benim için sıkıntı oluşturur mu?
Dilerseniz noter kanalıyla ihbar gönderip o ihbarda x tarihinde evi boşaltacağınızı , o tarihte anahtarı teslim almak üzere adreste bulunmasını, bulunmazsa anahtarı x kişiye tutanak dahilinde ( veya notere ) teslim edeceğinizi bildirebilirsiniz.
Şahsi düşüncem, bugün tahliye etseniz temmuza kadar 4 aylık süre var, evsahibiniz açarsa kaybedeceğiniz kesin olan mahkemeden de 3-4 aylık sürenin kirasını ödemenize dair karar çıkar zaten. Mahkeme masrafları ve avukatına ödeyeceğiniz rakamlarla bir anda ödemek zorunda kalacağınız miktar en az 2 katına çıkacagından, evinize taşınıp, eski evinizin elektrik-su vb. abonelik borçlarını ödeyip, abonelikleri kapattırabiliyorsanız kapattırıp, eski evinizin kirasını aksatmadan sanki içinde oturuyormuşçasına ödemeye devam ederek sözleşme bitim tarihinde anahtarı teslim etmeniz sizin açınızdan daha az masraflı olacaktır.
Benzer bir sorum var ufak farkla. Şu an bulunduğum eve kiracı olarak yaklaşık 20 ay önce girdim. Girerken 1 yıllık sözleşme yaptım. 1. yolun sonunda karşılıklı anlaşma ve sözleşmede belirtilen kira artışı ile beraber kalmaya devam ettim yeni bir sözleşme imzalamadan fakat sözleşmede böyle bir durumda sözleşmenin 1 yıl uzadığı varsayılıyor anladığım kadarıyla. Şimdi yurtdışına taşınacağım için evden çıkmak istiyorum. Ev sahibime 1.5 ay önceden çıkacağımı bildirmeyi düşünüyorum buna rağmen 2. yıl tam dolmadan çıktığım için kalan ayların kirasını(2 ay) benden talep edebilir mi?
Benzer bir problem de bende var.Vekili olduğum müşterinin dairesini 4.2017 de kiraladım.Bugün aldığım telefonla kendisinin tayininin çıktığını söyleyip Ağustos ayını ödeyip çıkacağını söyledi.Bende 1 senelik sözleşme imzaladığımızı en azından bir kiracı bulunana kadar ödemeleri tahsil edebileceğimizi söyledim.Bu konuda sorum şudur.Kendisi tayinini mücbir sebep olarak göstereceğini söylüyor ve halihazırda mücbir sebep olduğunu dedi.Acaba bu konu hakkında kim haklıdır?Konu yargıya çıksa ne gibi bir sonuç ortaya çıkar?Teşekkürler
İmzaladığı kira kontratı da bir başka mücbir sebep , yaptığı anlaşma gereği kirasını ödemek için.
TAyini, erken tahliye için geçerli bir sebep olsa da, boşta geçen makul bir sürenin kirasını ödemekten kurtarabilecek bir sebep değildir.